TRADICIONALNA NOŠNJA HRVATA SAČUVANA OD ZABORAVA

By

Na Buškom jezeru nalazi se muški samostan Karmel  Sv. Ilije i crkva zaštitnika Bosne i Hercegovine Sv. Ilije . No ovaj samostan je specifičan i po bogatoj zbirci tradicionalnih nošnja naroda BiH.

by dragan vidovic

Domaćin  nam je bio o. Zvonko Martić koji nas je proveo kroz izložbeni prostor. Gosp. Martić čuva zanimljivu etno zbirku koja ima iznimnu vrijednost zbog zanimljivih izložaka otetih propadanju ali i zbog činjenice da je riječ o prvoj takvoj etno zbirci hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

U depou pohrananjenih nošnji nalazi se i tradicionalna ženska nošnja iz Čajdraša koja je otkupljena i time spašena od propadanja, ali i zaborava. Pored tog, mogli smo vidjeti i tradicionalnu nošnju s prostora Lašvanske doline , odnosno žensku nošnju koja se nosila u Busovači, Vitezu i Travniku.

Pod narodnu nošnju podrazumjeva se, pored radne i službene, odjeća koja je prostorno ograničena, unutar tih granica, nosi se samo na određenim  svečanostima. Bilo bi sasvim pogrešno smatrati ju za staromodnu ili čak kao potonulo kulturno dobro.

Narodna nošnja sa svojim posebnim karakteristikama obilježava ne samo pripadnost jednom plemenu ili populaciji već i kvalitet života i običaja. Različitu odjeću nosile su neudane, udane -/žene ili udovice.

Ona je bit jednog naroda, njegovog nacionalnog i vjerskog osjećaja s kojim je toliko povezana da je trebalo mnogo vremena proći da se prihvatiti nova –moderna odjeću. U našim gradovima je kod žena sve veću ulogu imao šešir. Rubac ili marama su još danas u nekim selima dio svakodnevne odjeće.Untitled-1

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News