Zenica na rubu povijesti

By

U prvome članku, u sklopu rubrike Zenica na rubu povijesti, naše putovanje kroz lokalnu povijest započet ćemo kroz nekoliko zanimljivih nalaza iz starog vijeka koji govore o našim pretcima u neolitu i kasnijim periodima na području zeničke kotline. Zenica i zenički kraj dali su svoj doprinos u najranijoj povijesti Bosne i Hercegovine. Na osnovu do sada poznatih povijesnih činjenica i arheoloških istraživanja  može se složiti mozaik pregleda najvažnijih otkrića. Upravo u prvome u nizu članaka u serijalu „Zenica na klizištu povijesti“ cilj je dati osnovni uvid u određeni period povijesti ovoga kraja. Stoga serijal započinjemo s prikazom nekoliko zanimljivih otkrića iz neolitskog doba.

Naime,prvi pouzdani tragovi organiziranih ljudskih naselja na području Zenice( zeničke kotline) potječu iz mlađeg kamenog doba( neolita), u razdoblju od 3.000. do 2.000 godine pr.Kr.  Brojni nalazi, naročito oruđa i oružja , potvrđuju davnu prisutnost života i naseljenost ovoga područja.  Uočava se da se etnički sastav stanovništva mijenjao. Vršeći brojna istraživanja  Zemaljski muzej otkrio je nekoliko vrlo zanimljivih nalazišta u Zenici i zeničkoj kotlini iz datog perioda(određenen broj pronđenih predmeta izložen je u Muzeju grada Zenice). U Drivuši su pronađeni ostaci keramike i obrađenog kamena. U selu Gradišće pronađeni su ostaci keramičke posude . Najčešći dokazi, ukoliko pogledate bilo koji nalaz iz ovog razdoblja , u svijetu odnosi se na pronalazak ostataka keramike i obrašenog kamena.

Bitno je istaći da je metalno doba na prostoru zeničke kotline karakteristično  po dva tipa naselja- sojenice i gradine. Vrlo zanimljiv nalaz bio je i u Orahovačkom potoku, gdje je  otkopana sjekira iz metalnog doba, koja pripada najstarijem razdoblju bakarnog doba. Poduzimajući dajna istraživanja u  arheološkim iskapanjima u selu Gračanica pronađeni su dijelovi keramičke posude i željezne strijelice. Slijedeći nalaz je u mjestu Ravan, gdje je pronađeno  nekoliko grobova s dvije ukrasne kopče od bronze. Na Bristu je otkopan grob sa skeletom sa dosta grobnog materijala.

skelet_povijest

(DVA RIMSKA GROBA ISKOPANA U ZENICI- ĆIRO TRUHELKA)

Veliku pozornost bh. arheologa privuklo je selo Kopilo , čija se starost na osnovu arheoloških istraživanja , smješta između 900. i 800. pr.Kr.  Lokalitet Kopilo doprinio je definiranju srednjobosanske kulturne grupe kasnog brončanog doba i to kao samostalne kulturne, ali i etničke zajednice s jasnim obilježjem materijalne i duhovne kulture. U Kopilu su pronašeni interesantne turbanske zdjele , ugljenisanih cerealija i zrna za žito , čime je potvrđena pretpostavka o zemljoradnji kao važnoj privrednoj djelatnosti. Pak u gornjem dijelu Kopila pronađeni su , kao ukrasi na keramičkim posudama, višestruke girlande.

Godine 1887. u Janjićima kod Zenice, srednjovjekovnom sjedištu djeda Crkve bosanske(o čemu ćemo govoriti u idućim nastavcima), pronađeno je 6 rimskih grobova. Grobovi su bili ograđeni kamenjem, poredani jedan uz drugoga i prekriveni pločama.

rimska_grobnica_janjici

RIMSKA GROBNICA U JANJIĆIMA UZ ŽELJEZNIČKU PRUGU( Ć. TRUHELKA)

Kao popratni materijal tj. sadržaj ,pronađena su 3 komada željeznih sulica široke plojke, dva željezna noža kao i  fragmenti posude od ilovače. Truhelka je u Janjićima pronašao i oštećeni kamen na kojemu su se raspoznavala slova koja prilažem u nastavku teksta :

D

PLATC

NISA

ETP

Također prilažem i skice koje je načinio sam Truhelka, na osnovu pronađeni popratnih sadržaja u Janjićima.

sadrzaj_grobnice_janjici

PRONAĐENI SADRŽAJ GROBNICA U jANJIĆIMA (SKICA Ć. TRUHELKA)

Ukoliko se sagleda ovih nekoliko iznesenih podataka, može se postaviti koliko smo zapravo znali o ovome ili učili iz povijesti u školama. Zapravo, odgovor bio bio vrlo razočaravajući jer vrlo malo znamo o našoj lokalnoj povijesti , no upravo serijom članaka nastojat ćemo doprinijeti boljoj spoznaji o našoj lokalnoj povijesti.

AUTOR: DRAGAN VIDOVIĆ

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News