ZNANSTVENI SKUP O PRVOM SVJETSKOM RATU

By

BiH će, kao i Sarajevo, postati centar Europe.  Naime, ove godine se navršava sto godina od Sarajevskog atentata i Sarajevo će, a time i BiH , postati centar Europe obilježavajući brojnim događajima stotu godišnjicu.

Od 19. do 21. lipnja 20husnija14. održat će se centralni znanstveni skup o  početku Prvog svjetskog rata. Naime, u Rektoratu Sveučilišta/Univerziteta u Sarajevu predstavljen je program Međunarodne konferencije : „Mjesto prvog svjetskog rata u europskoj povijesti“. Učešće na skupu potvrdilo je 120 znanstvenika iz 26 zemalja. Program i ciljeve konferencije predstavili su direktor Instituta za istoriju dr. Husnija Kamberović, Vera Katz, iz Instituta za istoriju, te mr. Amir Duranović s Odsjeka za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Organizatori su istakli kako je cilj da konferencija bude dinamičan forum akademske razmjene novih prostupa povijesti Prvog svjetskog rata.  Pripreme za ovaj znanstveni skup otpočele su 2010., a konferencijom se želi pokazati da se u Sarajevu može organizirati ozbiljna znanstvena konferencija i razdvojiti od politike. Na konferenciji će se predstaviti 116 referata u paralelnim panelima.  Glavni govornik konferencije će biti čuveni svjetski povjesničat Mark Mazower.

Organizatori konferencije su: Institut za historiju UNSA, Institute for East and Southeast European Studies (Regensburg), Research Centre for the Humanities of the Hungarian Academy of Sciences (Budimpešta), Institute for Balkan Studies and Trachology at the Bulgarian Academy of Sciences (Sofija), Institute for National History (Skoplje), Institute for Recent History (Ljubljana), Croatian Institute for History (Zagreb) i Center for Southeast European Studies at University of Graz (Graz).

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News