24. obljetnica formiranja brigade “Jure Francetić”

By

U velikoj dvorani Hrvatskog doma “Kralj Tomislav” u Zenici održana je svečana akademija povodom obilježavanja 24. obljetnice formiranja brigade zeničkog HVO-a “Jure Francetić”. Oragnizatori obilježavanja bile su udruge proizašle iz domovinskog rata.

Svečanost je počela intoniranjem himne hrvatskog naroda, kao i himnom BiH, a potom je odana počast svim poginulim braniteljima zeničkog HVO-a minutom šutnje.  Svim nazočnim gostima obratio se pukovnik zeničkog HVO-a gospodin Željko Ljubanić, koji je nazočne posjetio na kratku povijest brigade. Pukovnik Ljubanić je istaknuo: “Pokušat ću što kraće prikazati istinu o zeničkom HVO-u, koja se često iskrivljuje. Dana 4. prosinca 1992. odlukom viber-image3najviših vojnih organa HZ HB, postrojbi općinskog stožera HVO Zenica, ustrojava se brigada “Jure Francetić”.   Dana 15. prosinca 1992. formirana je brigada “Jure Francetić”, a njeno postrojavanje izvršeno je u Čajdrašu, dok je svečana prisega položena  u zeničkom naselju Podbrježje 23. prosinca 1992. Na svečanom polaganju prisega prisustovali su i Dario Kordić, Tihomir Blaškić i Slobodan Praljak. Brigada “Jure Francetić” već 1993. pored ratišta u Travniku sudjeluje u pojačavanju brigadi busovačkog HVO-a. Rat u Zenici započeo je najgorim scenarijem u Podbriježju, kada su ubijena četiri pratitelja zapovjednika brigade, kao i jedan slučajni prolaznik bošnjačke nacionalnosti, dok je tadašnji zapovjednik Živko Totić odveden u nepoznatom pravcu. Kulminacija napada MOS-a  bila je 18. travnja 1993. kada su napadnute sve postrojbe zeničkog HVO-a.”

Tijekom svog izlaganja pukovnik Ljubanić je naglasio da je rezultat agresije na zeničke Hrvate vidljiv kroz masovni egzodus Hrvata, kao i masovno zatvaranje u zeničke Logore pripadnika HVO-a. Pored toga, otvoreni napad na Šušanj, Konjeviće, Ovanak i Brajkoviće predstavlja jednu od najveći bitaka birgade “Jure Francetić”, koji su uspjeli osigurati koridor izvlačenja civila. Pripadnici brigade ratovali su i u : Kiseljaku, Rami, Uskoplju, Varešu  i Žepču. Prva žrtva brigade, kao i posljednja pala je u Žepču.

viber-image4Nakon svečane akademije upriličeno je druženje branitelje zeničkog HVO-a, kao i gostiju, a zenički branitelji su pokazali da neće dozvoliti prekrajanje povijesti i da će ustrajati na svome putu, koji su započeli u ratu, a to je da istina mora izaći na svjetlo dana, da se mora odgovarati za zločine počinjene nad zeničkim Hrvatima.

Ovom prigodom razgovarali smo i s predsjednikom zeničke HVIDR-e g. Nenadom Gelićem, čija udruga predstavlja svijetli primjer kako se istina o domovinskome ratu može njegovati i kako neće pasti u zaborav. U našem razgovoru g. Gelić je istaknuo kako zenička HVIDR-a nastoji očuvati žrtvu branitelja zeničkog HVO-a, te kroz niz prigodnih svečanosti se čuva uspomena na zenički HVO, a neke od njih, poput obilježavanje pogiblje prvog branitelja zeničkog HVO-a Zorka Žepačkića, prerasla je u svojevrsno okupljanje ne samo branitelja, nego i zeničkih Hrvata, posebno Čajdrašana. Pored toga HVIDR-a organizira i svečano polaganje vijenaca i mise pri obljetnicama stradanja zeničkih Hrvata.

Za naš portal predsjednik zeničke HVIDR-e g. Nenad Gelić istaknuo je : ” Već godinama nastojimo obilježiti sve važnije datume vezane za zenički HVO, kako bi smo ih sačuvali od zaborava, ali i pokazali da našu povijest i istinu nitko ne može prekrajati. Posebno se radujem činjenici da će dugogodišnja ideja o komemorativnoj sobi uskoro zaživjeti. Mi smo kroz organizacijski odbor preuzeli inicijativu i obezbjedili prostor, kao i izradili jedno od mogućih idejnih rješenja, a nadamo se da bi u slijedećoj godini mogli i završiti dati projekt. Time bi zenički HVO dobio mjestoviber-image2 dostojno svake poniznosti i odavanja pijeteta, kako bi smo prikazali naš ratni put, i istinu o stradanju zeničkih Hrvata.

Iako se zenički Hrvati susreću s brojnim problemima, poput iseljavanja, nezaposlenosti i dr., ipak postoje ljudi koji ne žele dozvoliti da naša povijest završi na robotarnici, nego žele dostojanstveno i časno kazati istinu o domovinskom ratu i stradanju zeničkih Hrvata, kako o vlastitjoj povijesti ne bi učili od onih koji su nas napadali.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News