KLIZIŠTE I U ZENIČKOM NASELJU GRAČANICA

By

gračanicaNa području općine Zenica nakon obilnih padalina došlo je do aktivacije brojnih klizišta. Jedno od aktiviranih klizišta je i u zeničkom naselju Gračanica. Naime, iznad kuće gosp. Ive Rosića došlo je do klizišta pri čemu je i kuća oštećena. Na lice mjesta izašla je civilna zaštita i preporučila da se obitelj Ive Rosića iseli iz kuće, što je gosp. Ivo i u činio s ženom, preselivši se u staru kuću u blizini sadašnje.

Obitelj Rosić posjetio je i predsjednik OO HDZ-a 1990 Zenica  gosp. Zdenko Kolak i predsjednik Napredka Zenica gosp. Miroslav Šoko, dana 20 svibnja 2014. Naime , gosp. Kolak i gosp. Šoko ovih dana su na terenu te obilaze ugrožene hrvatske obitelji na području općine Zenica, pružajući im humanitarnu pomoć, ali i evidentirajući nastale štete kako bi im se moglo pomoći i što prije obezbjediti povratak na svoja ognjišta.

Razgovarali smo s gosp. Ivom Rosićem  koji je za naš Portal izjavio: ” Prvo bih da se zahvalim gosp. Zdenki koji nas je posjetio i pokazao da se ipak netko interesira za nas i brine o nama i našim problemima, a zahvalio bih se i na pruženom paketu pomoći. Civilna zaštita je izlazila na teren i savjetovala nas da napustimo kući i preselimo se u kuću do ove….Vrlo je teško jer kuća u koju ulažem četrdeset godina sad je već oštećena i to je vrlo bolno gledati…”

Gospodin Miroslav Šoko, predsjednik HKD Napredka Zenica zamolio je gospodina Rosića na oprez i da svako slijedeće napuknuće i aktivnost klizišta prijavi civilnoj zaštiti, ali i HKD-u kako bi se ponovno posjetili i pokušali riješiti novonastalu situaciju. Također je nadodao :” Poručujem također i svim zeničkim Hrvatima koji su 20 godina u dubokom zimskom snu, kako je došlo do promjene u odnosu prema svome narodu i kako sam narod mora postati svjestan da se moramo boriti za sebe, jer nam drugi neće sami pomoći. Prošla su vremena demagogija i lažnih obećanja, mi nastojimo pomoći hrvatskom narodu i uzvratiti ukazano povjerenje. HKD Napredak Zenica trebao je oduvijek biti mjesto druženja prvenstveno mladih, ali i svih ljudi i nastojimo to sada učiniti i uz velike napore i uspijevamo. Također smo i ukazano povjerenje na izborima vratili na način da smo u sva zenička sela gdje su Hrvati većinsko stanovništvo doveli gradsku vodu, rasvjetu i sl.,a što do tada nisu imali, te nastojimo iz dana u dan pomagati”.

Kratki intervju dao je i gosp. Zdenko Kolak, nakon duljeg nagovaranja na intervju, te je poručio : ” Već nekoliko dana obilazim s gospodinom Miroslavom Šokom, predsjednikom zeničkog HKD-a ugrožene hrvatske obitelji, ali ne kao predstavnik političke stranke koja koristi ovu situaciju za predizbornu kampanju, nego kao osoba prvenstveno, ali potom i kao jedini predstavnik hrvatskog naroda u općinskom Vijeću. Moj cilj je pružiti pomoć narodu koji je ugrožen, a ne skupljati političke poene, budući da sam prozvan od određenih osoba. Hrvata u Zenici je sve manje i manje i njihov položaj je težak te im je zbog toga potrebna maksimalna podrška i pomoć. U suradnji s HKD-om prikupljamo humanitarnu pomoć već nekoliko dana i nastavljat ćemo je osobno dostavljati svakoj ugroženoj osobi kojoj je potrebna”.

SLIKE POGLEDATI OVDJE

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News