U sklopu Uskrsnih dana u HKD Napredak Zenica upriličen VI. Festival prirodnih rakija i VII. Uskrsna tucijada

By

U nedjelju 3.travnja, 2016.godine u sklopu “Uskrsnih dana” u velikoj dvorani HKD Napredak Zenica upriličena je svečana dodjela prizanja VI. Festivala prirodnih rakija i likera i Uskrsna tucijada. Program je otvorila vokalno izvorna skupina HKD Napredak veličanstevenom izvedbom napjeva i igara iz zeničkog kraja.izvorna

 

Ovogodišnji Festival prirodnih rakija osim natjecateljskog dijela imao je za cilj edukovanje o proizvodnji prirodnih rakija. O recepturi, načinu feremetiranja, čuvanja i konzumiranja prirodnih rakija nazočne je upoznao magistar agronom gospodin Filip Jonjić.

Filip Jonjić

Na VI. Festivalu prirodnih rakija treće i drugo mjesto za zlatnu kvalitetu osvojila je gospodična Ana Čobanović za rakiju šljivovicu i liker od višnje.

 

Prvo mjesto osvojio je Miroslav Gelić za rakiju šljivovicu kojem je osim plakete uručena i novčana nagrada od stotinu konvertibilnih maraka.

U nastavku programa upriličena je i VII. Uskrsna tucijada. Cilj natjecanja je pronaći natjecatelja sa najtvrđim uskrsnim jajetom, a učešće je uzelo 12 natjecateljskih parova. Ovogodišnji pobjednik je gospodin Stipo Mandić dugogodišnji aktivista i čovjek, iako invalid, odvaja dosta vremena za aktivnosti koje organizira HKD Napredak Zenica.

Stipo Mandić

Natjecanje je organizovano u tri kategorije. U prvoj kategoriji tucalo se šest jaja, u drugoj četiri, dok je u trećoj tucano onoliko koliko je ostalo. Onaj koji je imao više jaja na kraju, koja nisu razbijena, je i pobjednik.
– Što se pravila tiče, postoje neka pisana pravila, ali se moramo držati i nepisanih pravila, a to je da učestvuje što više ljudi. Što se nekih tehničkih aspekata tiče, propozicije kažu neobojena jaja, ali su dopuštena jaja obojena u lučini i prirodnim bojama. Propisi kažu da pobjednik na kraju mora da pred svima razbije jaje, pred svim takmičarima, komisijom, kako bi se dokazalo da to nije jaje koje ima neke druge osobine – rekao je Slavko  Kelava koordinator natjecanja.

Pobjednik ovogodišnje „Tucijade“ Stipo Mandić rekao je da je sretan zbog pobjede. On je osvojio novčanu nagradu od 50 KM te diplomu o pobjedi.

Zajedničkim snagama Udrženja poljoprivrednih proizvođača “Plodovi Zemlje” i HKD Napredak Zenica omogućeno je održavanje ovih dviju manifestacija uz veliku pomoć sponzora a to su: Župnici zeničkih župa: fra. Zdravko Anđić. don. Vladimir Pranjić, don.Anto Dominković i Pero Jurić, zatim Udruženje Branitelja domovinskog rata HVIDR-a Zenica, Vitera d.o.o., Srajevski kiseljak, Sweet d.o.o i Gradski odbor HDZ 1990.

Svojim prilozima manifestacije su pomogli : Filip Jonjić, Danijel Popović, Vitomir Paškalj i Stipo Mandić.

šah

U sklopu “Uskrsnih dana” biti će upriličen i 18. Tradicionalni međunarodni šahovski turnir , koji će se održati 9.travnja, 2016. godine s početkom u 10:00 sati. S radošću Vas isčekujemo!

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News