U ZENICI ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU “RATNI PUT HVO-a ZENICA”

By

hvo.1Hrvatsko kulturno društvo Napredak Zenica 22. ožujka 2014. bio je domaćin okruglog stola na temu “Ratni put HVO-a Zenica”. Organizator ovog događaja bila je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Zenica. Predsjednik udruge gosp. Petar Pandža u razgovoru za portal kockice.ba, ističe kako je cilj današnjeg okupljanja  razgovor o ratnom putu zeničke brigade “Jure Francetić”, od njenog formiranja do 18. travnja 1993., kada je došlo do napada Armije BiH na HVO, kada dolazi do povlačenja zeničkog HVO-a. Cilj današnjeg okruglog stola jeste  doći do istine o brigadi “Jure Francetić”, o broju poginulih i stradalih Hrvata, ističe gosp. Pandža.

U uvodnome govoru, na početku okrugloga stola, gosp. Pandža iznio je ciljeve današnjeg okupljanja, ali i probleme braniteljske populacije, kao i odnos aktualne vlasti prema hrvatskim braniteljima. Cilj okupljanja jeste da se na osnovu provjerenih i argumentiranih informacija da se zaštiti integritet Domovinskog rata. Nakon minute šutnje svim poginulim braniteljima HVO-a Zenica, nastavljeno je s daljnjim programom.

 

Tijekom  razgovora razmatralo se i o izradi monografije o HVO-u Zenica. Diskutirano je na koji se način treba vršiti realizacija izrade date knjige, teje istaknuta potreba  da se pruži dostojna i vrijedna uspomena o istinskim zbivanjima na području Zenice tijekom 1992. do 1995. Zaključeno je kako se izradi date monografije treba pristupiti vrlo ozbiljno i stručno, te kako data monografija mora biti utemeljena po zanstveno- istraživačkim kriterijima u kojima će prikazane informacije biti potkrijepljene arhivskom građom i ostalom vjerodostojnom dokumentacijom.

hvo.6

hvo.7

hvo.4

hvo.9

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News