​​​​​​​Svečanom misom obilježen Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini

By

​​​​​​​

Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini upriličen je u nedjelju, 29. srpnja, u župi Svete Obitelji u Kupresu. Svečano euharistijsko slavlje pred oko 1 500 vjernika u župnoj crkvi predslavio je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački.

U koncelebraciji su bili mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki, kupreški župnik vlč. Tomo Mlakić te 30-ak svećenika.

Dobrodošlicu na početku mise s tromeđe triju biskupija nazočnima je poželio župnik Mlakić. Posebice je zahvalio biskupu Semrenu koji je idejni začetnik održavanja Obiteljskog dana u BiH te mons. Ivi Tomaševiću koji je dao veliki doprinos u organizaciji. Obraćajući se mons. Uziniću dr. Mlakić je naglasio kako dubrovački biskup ne donosi samo miris juga. „Svojim dolaskom, oče biskupe, ne samo da iskazujete svoju solidarnost s nama nego i potvrđujete kako smo jedan narod i jedna mjesna Crkva“, rekao je kupreški župnik pozdravivši pritom sve one koji misu prate preko valova Herceg-Bosne i Radija Marije BiH.

„Mi smo jedna crkva i jedan narod. Dok slavimo Obiteljski dan u BiH želimo spoznati da smo zaista obitelj. One se raduju i tuguju, rade se i pogreške, ali u obiteljima se i oprašta“, rekao je biskup dubrovački započinjući misno slavlje.

Na početku svoje propovijedi mons. Uzinić naglasio da mu je izuzetna čast predslaviti misno slavlje na kupreškoj visoravni i tako dijeliti obiteljsko zajedništvo mjesne Crkve.

„Dok vas pozivam na nacionalni susret obitelji u Splitu i Solinu želim cijeloj Katoličkoj Crkvi u BiH odati veliko priznanje i izraziti zahvalnost za golemi doprinos opstanku hrvatskog naroda ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj. Crkva u Hrvatskoj svoju životnu snagu i opstanak može zahvaliti životnoj snazi u BiH. Snaga je utemeljena na otvorenosti molitvi i životu hrvatskih katoličkih obitelji iz BiH. Proteklih dana smo svi pratili uspjehe Hrvatske nogometne reprezentacije koji su zasigurno i uspjesi Hrvata katolika iz BiH. Tako je i u drugim sferama društva“, rekao je biskup te se zapitao što bi bilo s Katoličkom Crkvom u Hrvatskoj da nije svećenika, redovnika, redovnica i laika koji su porijeklom, ili rođeni u BiH.

„Odgovor samo naslućujemo. Bojim se da bismo taj odgovor mogli saznati tako što se može dogoditi da nas i u BiH i Hrvatskoj više ne bude. Pokojni don Anto Baković je znao reći da imamo Hrvatsku, kao i BiH, ali ako ovako nastavimo onda se bojim da u njima neće biti ni Hrvata ni katolika“, rekao je dubrovački biskup te se osvrnuo na tešku demografsku sliku hrvatskog naroda u BiH i Hrvatskoj.

Mons. Uzinić je istaknuo kako se u najvećoj mjeri nije dogodio proces povratka, povećana je smrtnost, a nema rađanja kao prije. „Izbjeglištvo je predugo trajalo. Sadašnja situacija pravi besperspektivnost što povećava iseljavanje. Samo za prošlu godinu možemo reći da se broj Hrvata i katolika u BiH smanjio za 13 650 ljudi. To znači da vas katolika u BiH živi 376 591.

Slično je i s drugim vjerskim zajednicama… tako se prognozira da će BiH imati 20% stanovnika manje nego danas do 2050. Ni situacija u Hrvatskoj nije bolja samo je postotak malo veći“, naglasio je propovjednik istaknuvši poražavajuću činjenicu kako će čak 660 djece biti manje upisano u škole ove godine u Hrvatskoj.

Dubrovački biskup je ponovio sumorna predviđanja kako će do kraja stoljeća u Hrvatskoj biti 1.7 milijuna manje Hrvata.

„Nažalost, nije samo to problem nego i povećanje broja rastava, a smanjenje broja sklapanja brakova. Svaki treći brak u Hrvatskoj se rastavlja. Najgore je što smo ovo uzeli zdravo za gotovo i kažemo to su trendovi… držimo da su te prognoze i trendovi činjenice i da tako morati biti“, rekao je i zapitao se što svatko od nas može napraviti da se to ne događa. Naglasio je da odgovor na to nudi evanđeoski odlomak u kojoj Isus gleda gladni narod na gori…

„Kroz to treba sagledati sadašnju situaciju. Kroz to ovisi budućnost svakog od nas i našeg naroda. Mislimo da bi poboljšana ekonomska situacija popravila otvorenost životu međutim, to nije najvažnije. Novac nije rješenje, on ne može promijeniti situaciju gladnoga mnoštva. Novac ne može biti rješenje za našu demografsku katastrofu, to najbolje pokazuju najbogatije zemlje u svijetu koje su najviše pogođene demografskom katastrofom“, smatra biskup i kaže kako Isus nudi rješenje koje funkcionira i bez novca, to rješenje je dijeljenje i služenje drugima.

„Dijeljenje i služenje može učiniti ono što ne može učiniti nikakav novac. Dijeljenje i služenje može promijeniti naše disfunkcionalne obitelji. Dijeljenje i stavljanje sebe na raspolaganje je sposobno učiniti boljim svijet, utažiti glad i žeđ svijeta i sposobno je promijeniti negativne demografske trendove. Tada se u ljubavi dajemo, a ne gledamo samo na sebe“, naglasio je mons. Uzinić te ponovio kako je dijeljenje funkcioniralo kroz cijelu povijest hrvatskog naroda u često gorim ekonomskim uvjetima nego što su danas.

„Obitelji su bile mjesto molitve, sudjelovalo se na misnim slavljima, obitelji su bile mjesta solidarnosti i dijeljenja. Obitelji mogu i takve biti danas. Ljubav i dijeljenje bi trebale biti dvije temeljne točke za dobre obitelji“, rekao je propovjednik na kraju homilije.

Pred kraj mise vlč. Mlakić je pročitao župne obavijesti u kojima je prigodno najavljeno jedno vjenčanje te je uslijedila obavijest kako je dvoje župljana sklopilo brakove izvan Kupresa.

Na kraju mise mons. Semren je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji te ponovio kako su tijekom povijesti hrvatske obitelji pronalazile snagu u Bogu, a po zagovoru Blažene Djevice Marije i kako je siguran da hrvatskih i katoličkih obitelji neće nestati, nakon čega je uslijedio veliki pljesak.

Potom je upriličen blagoslov djece te je izmoljena Molitva Presvetom Trojstvu za obitelj.

Program proslave započeo je sat prije mise kada je upriličena molitva krunice, a vjernici su imali prigodu za ispovijed. Među ispovjednicima bio je i misionar milosrđa fra Slavko Topić, gvardijan na Bistriku u Sarajevu.

Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini ujedno je priprava za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. u Splitu i Solinu pod geslom Obitelj – izvor života i radosti.

Željko Ivković

You may also like

Hot News