27. obljetnica stradanja Hrvata Dusine – PORTAL KOCKICE <

27. obljetnica stradanja Hrvata Dusine

Danas je u zaseoku Dusina koji teritorijalno pripada Zenici, a gravitira Busovači, obilježena 27. obljetnica mučkog stradanja Hrvata ovog kraja.

Obilježavanje je i ove godine organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača. Prije slavljenja svete mise koju je predvodio župni vikar župe sv. Ante Padovanskog u Busovači, fra Božidar Štrkalj, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Ubijenih su se sjetili brojni članovi njihovih obitelji, susjedi, mještani, članovi braniteljskih udruga, izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

Na misi zadušnici, u prigodnoj propovijedi, istaknuto je „kako smo se danas okupili zbog velike tragedije i zla koje nas je zadesilo, odnosno zbog ubojstva nevinih ljudi ovdje u Dusini.“

„Danas, sestre i braćo, stojimo pred pitanjem što sa zlom, odmahnuti rukom, praviti se naivni, dopustiti da nas zlo obavije ili radikalno, bojovno se suprotstaviti zlu dok ga ne uništimo. Isusova poruka iz današnjeg Evanđelja jeste poziv na odluku između iskorjenjivanja zla ili rasta u dobru. Ako se hoćemo odlučiti na dobro, onda se to čini bez ravnodušnosti na zlo i fanatizma u njegovu uništavanju. Dobro se bori strpljivo i postojano, dobro ne odustaje rasti iz Božje dobrote u sebi i s nadom u Božji konačan sud, s nadom da dobro raste iz malena i strpljivo, te da ima snagu da mijenja okolinu i svijet u kojem živimo“, kazano je u prigodnoj propovijedi./grad-busovaca.com/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Duvnjak razočaran i ponosan: ”Gubili smo četiri razlike, ali smo se vratili i poveli”

Read Next

Provesti izmjene izbornog zakona, Hrvati ostaju vezivno tkivo BiH

Follow On Instagram