BISKUPI POZVALI HRVATE I SVE OSTALE DA NE NAPUŠTAJU BIH

By

Biskupi Bosne i Hercegovine održali su 20. i 21. ožujka u Mostaru svoje 60. zasjedanje. U izjavi za medije ustvrdili su da su definirali kompliciranu sociopolitičku situaciju u BiH te su pozvali Hrvate, ali i Bošnjake i Srbe da ipak ne napuštaju ovu zemlju. Također, u okviru zasjedanja predstavljen je dokument BK-a BiH pod naslovom Politika po mjeri čovjeka – moralne vrijednosti i načela kao temelj političkog djelovanja prema socijalnom nauku Katoličke Crkve.

kriz.3Zasjedanjem u Mostaru predsjedao je biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, a sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH te biskupi delegati: Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, biskup križevački, Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ivan Penzeš, biskup subotički, i Albanske biskupske konferencije mons. Lucjan Avgustini, biskup iz Sape. Tijekom zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto kao Papin predstavnik. Izrazio je svoju bratsku blizinu s biskupima i njihovim mjesnim Crkvama. Biskupi su sa zahvalnošću primili najavu mons. Kekića da će katolici i drugi ljudi dobre volje i otvorena srca u Hrvatskoj tijekom Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini sljedeće nedjelje moliti za Katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini i očitovati solidarnost s njezinim materijalnim potrebama. Obradovani su da je prvi put na njihovu zasjedanju sudjelovao i biskup Penzeš koji ih je izvijestio o stanju u Međunarodnoj biskupskoj konferenciji koja obuhvaća četiri zemlje, kao i o stanju u Subotičkoj biskupiji u kojoj i danas živi nemali broj Hrvata davno doseljenih s prostora Bosne i Hercegovine. S osobitim zanimanjem saslušali su izvješće o stanju Crkve u Albaniji koja, nakon više desetljeća progona, izlazi iz katakomba. Izrazili su svoju blizinu i solidarnost s tom svjedočkom Crkvom.

Narodima u BiH jednaka prava

Osvrćući se na aktualne sociopolitičke prilike, biskupi ponovno pozivaju predstavnike međunarodne zajednice i legitimne predstavnike domaće vlasti u Bosni i Hercegovini da se odvaže na uređenje ove zemlje na temelju načela pravde i demokracije.
„Upravo aktualno stanje bjelodano pokazuje kako daytonsko nepravedno i neodrživo političko-teritorijalno rješenje gura ovu zemlju u sve dublju krizu, i da je nužna njegova promjena“, navodi se u izjavi biskupa.
Biskupi smatraju da ta promjena, ako želi donijeti poboljšanje, treba osigurati isti teritorijalno-politički status za sva tri konstitutivna naroda i poštivanje ljudskih i građanskih prava svim stanovnicima ove zemlje na svakom njezinu dijelu.
„Samo tako će se ispraviti ozakonjena nepravda i otvoriti mogućnost normalizacije i procesa euroatlantskih integracija“, kaže se u izjavi biskupa. Upitani da pojasne što konkretno znači isti teritorijalno-politički status za sva tri naroda, biskup Perić je pojasnio: „U izjavi smo rekli da smo stajališta da sve ono što ima jedan od triju naroda, moraju imati sva tri naroda – kako prava, tako i institucije i zakone, pa čak i političko-teritorijalni ustroj“, rekao je domaćin zasjedanja biskupa dodavši da ne mogu reći kako će to izgledati u praksi jer je to posao političara i međunarodne zajednice koja mora osigurati jednakost svima. Biskupi dalje u svojoj izjavi ohrabruju i podupiru sve katolike i sve druge građane Bosne i Hercegovine da ostaju živjeti ovdje, premda je nekad bezizlazno i teško.
Biskup Ratko je kazao da je porazno što sve više mladih napušta Bosnu i Hercegovinu, te se i ovih dana moglo pročitati da je 1 500 mladih od Livna, preko Duvna i Mostara napustilo BiH. „Kako Hrvati imaju domovnice i putovnice, mladi bračni parovi odoše najprije u Hrvatsku, pa iz Hrvatske u EU i hajde ih onda ti stigni“, konstatirao je biskup Perić dodavši da mladi iz Hercegovine ne odlaze zato što ne vole BiH ili zato što se nekoga boje, nego što se nadaju boljem standardu života. Dodaje da su iz tih razloga u izjavi nakon zasjedanja u nekoliko navrata pozvali Hrvate, ali i Bošnjake i Srbe da ne napuštaju BiH.
„Stalo nam je do svih, naravno, u prvom redu do Hrvata jer smo za njih zaduženi, ali onda i za ostale. Ne napuštajte zemlju, pokušajte naći način da ostanete ovdje“, kazao je biskup Perić.
MN: Nekomu odgovara kaos

Pojedini novinari od biskupa su tražili da upru prstom u one političare koji su ponajviše krivi za stanje u kojem se nalaze Hrvati u BiH, no biskup Perić je kazao da biskupi to nikada neće učiniti, niti reći da je za sve kriv ovaj ili onaj političar.
Predsjedavajući BK-a BiH biskup Komarica kazao je da je odgovorna čitava politička garnitura od rata naovamo, ali i međunarodna zajednica.
„Hrvata, koji su konstitutivan narod, danas nema u pola zemlje, a zato su krive sve garniture domaćih i međunarodnih političara od početka rata. Oni su dopustili da nestane taj narod“, rekao je predsjednik BK-a BiH dodavši da se zna tko je bio na političkoj sceni od 1995. do danas. Komarica je stajališta da je međunarodna zajednica, pod čijim protektoratom preživljava BiH, pokazala nedovoljno humano lice na našem području. „U BiH se ciljano održava stanje kontroliranog kaosa i cementira nepravda“, ustvrdio je Komarica. Poručio je novinarima da vrlo lako mogu doći do dokumenta kojeg su biskupi odaslali kada je potpisivan Dayton, već tada tvrdeći da je neprecizan, nepravedan, pun rupa i da će na njemu nastati nepravedna država. Dodao je da svaka riječ koju su napisali tada stoji i dandanas. Dodao je da su im tada europski političari koji danas više i ne djeluju kazali da su primjedbe na mjestu, ali da će uslijediti Dayton 2 i Dayton 3 koji će riješiti nedoumice, a što se nikada nije dogodilo.
„Ne bi se naši domaći političari mogli ovako ponašati da im se to ne dopušta, pa čak i nameće međunarodna zajednica“, rekao je Komarica dodavši da Bosni i Hercegovini treba trajan mir, a ne da ona konstantno bude bure baruta. „Mi nismo Kazahstan, ni Uganda, ni Burundi. Mi smo u Europi i ne smijemo davati nikomu pardona. Mi moramo izboriti normalnu budućnost. Nitko nema pravo u BiH reći da ga se ovakvo stanje ne tiče“, kazao je banjolučki biskup dodavši da smo svi dužni djelovati za bolju budućnost. Ustvrdio je da u BiH imamo jednu močvaru prava i pravednosti, a da se na močvarnu zemljištu ne grade stanovi za više ljudi.
U okviru zasjedanja 20. ožujka u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače predstavljen je dokument BK-a BiH pod naslovom Politika po mjeri čovjeka – moralne vrijednosti i načela kao temelj političkog djelovanja prema socijalnom nauku Katoličke Crkve. Dokument je, kazao je biskup Perić, namijenjen političarima, pa onda i svima ostalima. Ustvrdili su da politika mora biti u službi čovjeka, a da u njihovoj knjižici jasno piše kako bi se trebao ponašati političar.

Saslušana izvješća

Biskup Ratko pojasnio je da veći dio zasjedanja biskupa ode na saslušavanja raznoraznih izvješća. Tako je bilo i ovoga puta. Biskupi su saslušali izvješća svih komisija i vijeća te tajništva i Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH. Dali su potrebne smjernice za njihov rad. Sadašnjeg generalnog tajnika izabrali su na novi petogodišnji mandat. Saslušavši izvješće o radu Papinskih misijskih djela u BiH, izrazili su zahvalnost nacionalnom i dijecezanskim ravnateljima za njihov trud. Potiču župnike i voditelje crkvenih odgojnih ustanova da u svoje zajednice pozivaju ravnatelje i misionare u danima njihova boravka u domovini kako bi se budio misijski duh i kako bi misionari i oni kojima oni služe trajno osjećali potporu domovinske Crkve. Biskupi su prihvatili i podržali prijedlog Nacionalnog vijeća PMD-a BiH da se nova misijska akcija, koja će se od srpnja 2014. provoditi na području cijele BiH, namijeni kao pomoć misiji Dakawa, u biskupiji Morogoro u Tanzaniji, gdje djeluju dvojica hrvatskih misionara – don Nikola Sarić i don Dražen Klapež.
Biskupi se raduju skorom hodočašću Hrvata-katolika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Svetu zemlju gdje će slaviti misu u crkvi svih naroda na Maslinskoj gori i postaviti spomen-ploču Hrvatima-katolicima iz Sarajeva koji su 1681. kupili dio Maslinskoga vrta, mjesto Muke Isusa Krista, i darovali ga tamošnjoj franjevačkoj zajednici. Također se raduju da se veliki broj mladih iz BiH odzvao na Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku.
MN; Proslavljen patron biskupije

Biskupi su slavili euharistiju 19. ožujka u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a propovijedao biskup Avgustini.
U propovijedi je albanski biskup progovorio i o prilikama u njegovoj zemlji. „Dolazim iz Albanije, iz naroda koji je za vrijeme ateističko-komunističkog režima pretrpio pravo mučeništvo za vjeru. Vjera je bila potpuno zabranjena, a narod bio zatvoren u jednom velikom zatvoru. Upravo ovih ožujskih dana sjećamo se naših mučenika koji su, ne samo trpjeli mučeništvo, nego su i u najtežim časovima života znali svjedočiti ljubav i oprost prema neprijateljima po primjeru Isusa Krista na križu. Pa i na današnji dan sjećamo se smrti u zatvoru nadbiskupa Tirane Vicenca Prenushija. I moj predšasnik biskup Gjergj Volaj bio je strijeljan 1947. u 43. godini života. Dan prije strijeljanja susreo je svoju majku. Bio je to susret sličan susretu Isusa i njegove majke na kalvarijskom putu. Biskup Volaj, vidjevši suze u očima majke, rekao joj je: ‘Majko, ne oplakuj danas mene, nego plači radi onoga što će sutra snaći narod i Albaniju’“, kazao je biskup Avgustini koji je istaknuo da pravi uspjeh života jest svetost. „Molimo sv. Josipa da nam isprosi istu vjeru, pouzdanje, poučljivost, velikodušnost i čistoću ljubavi. Neka njegova čvrsta vjera, njegovo spremno služenje, njegova poniznost, poslušnost, vjernost, čestitost i radinost budu i nama putokaz u hodu putem kršćanskoga života. Ako nas i kad nas snađu krize i sumnje; ako ne čujemo Božji odgovor ma koliko ga molili; ako nam ponekad i vjera zbog toga dođe u iskušenje, uprimo pogled u Josipa i molimo ga da nam pomogne; da pomogne svima koji rade u Božjem vinogradu da nastave Isusovo poslanje“, poručio je na kraju biskup Avgustini. Tijekom mise liturgijsko pjevanje animirao je katedralni zbor pod ravnanjem don Nike Luburića.

Čeka se Papin odgovor

Na naš upit hoće li Bosna i Hercegovina uskoro dobiti još jednog biskupa, trebinjskog, biskup Ratko Perić je na konferenciji za tisak u Mostaru kazao da o tomu još nemaju informacija. „Ništa o tomu za sada ne znamo. To je stvar u rukama nuncija i rukama Svete Stolice. Kada Vatikan odluči, kad se vidi da su pogodne prilike, da je pravi trenutak za imenovanje. U ovom trenutku nemamo o tomu nikakve informacije“, rekao je biskup Ratko.
Inače, on i svećenici su od Vatikana zatražili imenovanje novog biskupa, a konačnu odluku će donijeti Vatikan. Novi biskup trebao bi stolovati u Stocu gdje je već izgrađeno sjedište Trebinjske biskupije.

Snažnija obnova

Na naš upit ima li u Banjolučkoj biskupiji, gdje je nedavno zapaljena povratnička kuća, a gdje jedna obitelj godinama živi bez struje, svijetlih primjera povratka, biskup Komarica je rekao da ima naznaka da će biti bolje. Dodao je da postoje obećanja i s državne i entitetske razine da će ove godine konačno početi izgradnja većeg broja kuća za povratnike Hrvate, što do sada nije bio slučaj. „Nadam se da će zasjati sunce i na vrata brojnih katolika. Porazna je statistika da u RS-u ima jedva pet posto od prijeratnog broja katolika. Tu se ne može ne upitati što se događa, zašto jedan narod nestaje, i to pred očima političara i cjelokupne javnosti“, rekao je biskup Franjo.

IZVOR: katolicki-tjednik.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News