BLAGDAN SVETOG DOMINIKA U ŽUPI KLOPČE

By

Danas, 08. kolovoza 2014. s početkom u 17 sati, slavljena je svečana Sv. Misa u Župi Uzvišenja Svetog Križa u Klopču – Zenica, u čast Sv. Dominika, na njegov blagdan, u ovoj jedinoj dominikanskoj župi u BiH.

Misno slavlje na ovaj dan, po tradiciji, nije predvodio dominikanac, župnik ove župe Pero Jurić, nego brat franjevac iz Župe Sv. Ilije,  fra Zdravko Anđić čiju smo nadahnutu propovijed o osobi i životu Sv. Dominika, imali zadovoljstvo slušati.

U ne baš do kraja ispunjenoj crkvi, ali u svečanoj atmosferi i uz pomoć svećenika iz svih zeničkih župa i iz Zagreba, te uz glazbu zbora ove zeničke župe, slavljena je Sveta Misa, a fra Zdravko nas je jednostavno ali nadahnuto upoznao s kvalitetama Sv. Dominika po kojima ga Crkva i danas slavi, posebice zbog njegovih poniznosti i učenosti, ali i zbog njegova osobitog štovanja Blažene Djevice Marije, s jedne strane, a s druge strane i zbog filozofsko-teoloških zasluga u revitaliziranju i uvođenju Aristotelove misli u kršćansku teologiju i zapadnu filozofiju i spriječavanju i borbi protiv krivovjerja.

Posebice štovan od puka bijaše Sv. Dominik jer je običavao prodavati svoje knjige da bi mogao darivati i pomoći najsiromašnije i najpotrebitije.

Cijelo misno slavlje je uveličao i dobro uglazbljeni zbor ove župe koji je svojim pjevanjem i sviranjem dao osobit doprinos svečanoj atmosferi.

Nešto ranije, imali smo čast i razgovarati sa župnikom ove župe, jedine dominikanske u BiH, don Perom Jurićem koji nam je dao uvid u današnje stanje i svakodnevni život ove župe.

Između ostalog, podijelio je s nama da u ovoj župi danas obitava oko 450 župljana u 168 obitelji, a da je zasad izražen i trend ostanka mladih koji zasnivaju svoje obitelji u ovoj župi, ali zbog objektivnih okolnosti i teške ekonomske i političke situacije, nije siguran do kad će to biti tako. Jer nije župljanima i njemu lako…

Pri župi se redovito održava vjeronauk za djecu i mladež kao priprema za Svete Sakramente, redovito se sastaje i vježba crkveni zbor, a u mjesecu listopadu kao i pred Božić ide i molitva krunice prije mise poslijepodne.

Pohvalno je, veli župnik Jurić, da je u 2012. godini zabilježen i rekordan broj krštenja u poratnom periodu.

No, iako su mladi tradicionalno vezani za ovaj kraj i ovu župu, visoka nezaposlenost mnoge od njih tjera van rodnog kraja i iako se mnogi trude ostati, pitanje je do kada će imati strpljenja ako se nešto na ekonomskoj i političkoj sceni ne počne mijenjati i ozbiljnije popravljati.  Dakle, primarni problem župljana ove župe je visoka stopa nezaposlenosti, problem koji, nažalost, veže sve zeničke župe, pa i mnoge širom zemlje i regije.

Sam župnik, Pero Jurić, rođen je u okolici Tomislavgrada, zaređen 1973. u Zagrebu, 11 i pol godina služio na župi u Dubrovniku, 5 godina u Bolu na Braču, nakon čega 1990. godine, stiže u Zenicu u Župu Uzvišenja Sv. Križa (Klopče) gdje djeluje i služi već 24-tu godinu postavši, takoreći, jedna duša sa svojim župljanima, poznajući ih u dušu i proživljavajući s njima njihove radosti i boli, a zauzvrat je vrlo cijenjen od njih i drugih Zeničana zbog svoje srdačnosti, jednostavnosti, dobrote i britkog smisla za humor.

Vatrica pred Crkvom modified

Od većih događaja u posljednje vrijeme, župnik Jurić ističe zaređenje za đakona Kristijana Gerbica 15. rujna 2013., gdje je reditelj bio dr. Tomo Vukšić, a svečanost je uveličao i dominikanski provincijal, fra Ante Gavrić, a izvješće s te proslave možete pogledati ovdje:

http://www.dominikanci.hr/%C4%90akonsko-redenje-i-blagdan-sv.-kriza-u-klopcu-pokraj-zenice.html

Ili pak slavljenje Cvjetnice s bivšim svećenikom ove župe, Diethard-om Zils-om (i ujedno njegova 75. rođendana), njemačkim svećenikom koji je godinu i pol, na početku ovog tisućljeća, živio i radio u ovoj zeničkoj župi, izvještaj koji možete pogledati ovdje:

http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=28418

Za kraj današnjeg misnog slavlja i sami su svećenici ostavili poziv vjernicima na sutrašnju proslavu, 100. obljetnice bivše župne crkve današne župe Klopče, Župe UBDM Crkvica, pa ga prenosimo i mi:

dakle, vidimo se sutra 09. kolovoza 2014. u 11 sati, u crkvi UBDM u Crkvici…

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Hot News