Božićna čestitka župnika župe Čajdraš vlč. Mire Bešlića

By

Dragi Župljani u Domovini i po svijetu!

Kao i svake godine uoči Božića užurbano se pripremamo da na najdostojanstvenij način dočekamo i proslavimo svetkovinu Isusova rođenja – Božić. Svi smo svjesni da je Božićno vrijeme jedno od najljepših vremena tijekom godine, kada smo svi radosni. Razlog te radosti je raznolik: susreti s bližnjima, misna slavlja i božićne pjesme, zimska idila, školski zimski odmor, kićenje jelki, pokloni i drugo. Ali svakako glavni temelj te radosti jest novorođeni Isus Krist, jer ako On ne bi bio izvor naše radosti, sve ove nabrojane lijepe i divne stvari gube svoj ovozemaljski smisao i ostaju samo blijeda varka, bez pravoga sadržaja.

Nadam se da je vrijeme došašća, mise zornice, pohodi bolesnicima i sve ono što nas vraća u sretno djetinjstvo pobudilo u nama lijepe duhovne osjećaje za ono što je doista najvrijednije na ovome svijetu, a to su naša djeca, naši bližnji, stari i bolesni, kao i svi ljudi koji su potrebni naše dobrote. Kada stavimo novorođenoga Isusa i svoju djecu, obitelj, bližnje i župnu zajednicu na prvo mjesto sve će ostalo dobiti svoj smisao.

Tada se ne ćemo morati plašiti za našu djecu kojim će putem krenuti, jer smo učinili najbolje za njih. I naša se župa trudi isto tako učiniti najbolje za našu djecu, mlade obitelji i stare  da budu najprije dobri ljudi, a onda i uspješni i sretni ljudi. Jasno nam je da ovo ne ide bez poteškoća sa svih strana. I možemo se u jednom trenutku pokolebati i pokleknuti pred pritiskom okoline, ali ako imamo u vidu malenoga Isusa, koji kao malo dijete – nedužan morao bježati pred okrutnim kraljem Herodom koji ga je htio ubiti, onda se ne moramo brinuti je li ispravno ovo što činimo. Jer maleni Isus nije ništa loše učinio, a bio je proganjan. Stoga možemo biti radosni što i ovaj Božić, poput onog prvog, dočekujemo u zemaljskoj neizvijesnosti, okovani nepravdom i nerazumijevanjem, da bismo obasjani betlehemskim svjetlom još više zasjali i zasvijetlili pred prijestoljem Njegovim.

Dragi prijatelji, nalazimo se u vremenu kada se često prave vrijednosti ne cijene ili izvrgavaju ruglu, ali to nas ne smije obeshrabriti, ako imamo pred očima malenoga Isusa i sreću svoje djece, kao i svoju vlastitu, na ovom svijetu i spasenje svoje duše u vječnosti. Pravi razlog slavlja Božića jest upravo taj, snagom vjere obnoviti životnu radost i ustrajati u dobru na putu spasenja. Siguran sam da će nam, nakon ovog života u vječnosti biti drago i bit ćemo zahvalni Bogu i svojim bližnjima, a ponosni na sebe što smo ustrajali u vjernosti Bogu i iskazivanju ljubavi prema bližnjima i svim stvorenjima, napose braći ljudima.

Zato, svima Vama koji radosno sudjelujete u životu i radu naše župe i kojima  je naš Čajdraš u srcu posebno zahvaljujem, dijeleći s Vama sve radosti i nade, ali i brige i tjeskobe našega vremena, želeći Vam svaki napredak u životu i radu, te dobro zdravlje, mir u duši i radost u srcu.

S ovim mislima želim čestitati Božić svima Vama i Vašima, te poželjeti Sretnu i blagoslovljenu Novu 2019. godinu. Neka nam Nova godina donese puno radosti i veselja, mira i blagoslova. Sretno i blagoslovljeno svima!

Vaš župnik vlč. Miro Bešlić

You may also like

Hot News