Duhovno promišljanje fra Dejana Međugorca u trideset i treću nedjelju kroz godinu

By

Trideset i treća nedjelja kroz godinu, 15. 11. 2020. Misna čitanja: Izr 31,10-13.19-20.30-31; Ps 128, 1-5; 1Sol 5,1-6; Mt 25, 14-30

Kako se približavamo kraju liturgijske godine tako su izabrana liturgijska čitanja sve više govore o kraju svijeta i posljednjim stvarima. Tako se upozorenje koje nam je evanđelist uputio prošle nedjelje: „Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa“, ove nedjelje produbljuju u drugom čitanju iz Poslanice Solunjanima sv. Pavla apostola i riječima: „Dan Gospodnji dolazi kao kradljivac u noći . Nekako nam je teško shvatiti zašto je gospodar tako kaznio slugu koji je sačuvao ono što je primio i vratio gospodaru. Ne vidimo što je zapravo loše učinio.

Tu i jest problem! Isus ne kaže da je ovaj učinio nešto loše. Rečeno mu je: „Slugo zli i lijeni! Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom“. Isus ovom zgodom želi naglasiti kako ćemo biti suđeni ne samo po onom što smo učinili loše, već i po onom što smo propustili učiniti. Svi mi možemo puno više učiniti nego što činimo. Prema ovom evanđelju, od Boga ne može očekivati nagradu onaj tko je zanemario Božje darove, tko s njima nije učinio ništa dobra. To je svakako i jedan od velikih problema kršćanstva. Svi smo mi kršteni u Isusovo ime: dužnost nam je nastaviti njegovo djelo, na to smo pozvani i poslani. Vršimo li to i kako vršimo? Veliki broj kršćana misli kako je dosta ne činiti teške grijehe, pa da se čovjek svidi Bogu. I naše ispovijedi znaju biti: „Nisam ovo, nisam ono“, bez ikakve potrebe da se čovjek suoči s onim što je propustio učiniti, a mogao je i morao je učiniti. Prispodoba želi reći: Isus nas je izabrao za suradnike, dao nam je darove i ne želi da ti darovi ostanu besplodni. Prema jednoj priči, jedan je čovjek došao Bogu na sud i pohvalio se: Bože, evo me, moje su ruke čiste od bilo kakvoga zla.“ Na to je Bog odgovorio: Da, čiste su, ali nažalost one su prazne.“ To želi reći Isusova prispodoba o talentima.

Bog je u dvojici prepoznao sluge koje su se trudile i nešto napravile, a treći je zakopao talent. Sama riječ talent iz ovog evanđelja ušla je u sve jezike naše zapadnjačke kulture. Ona izvorno znači određenu svotu novca, ali znači i sve prirodne odnosno Božje darove. Sve što netko ima, u čemu je nadaren, sve su to darovi Božje ljubavi. Sve te darove možemo izreći jednom riječju, a to je život. Život je dar Božji! Bog nam ga je darovao! Ali će nas i pitati: Što smo učinili sa životom? Kako živimo? Pred ovim evanđelje mi stojimo i kao vjernici, i baš kao vjernici, svatko se treba zapitati: Što je sa mnom? Kako se služim darovima koje mi je Bog dao? Kako ih koristim? Prihvaćam li tu istinu da mi je Bog darovao život ne kao gotovu stvar, već mi je život darovan kao zadatak: da ga razvijem, da ga upotrijebim na dobro drugih? Bog nas je prihvatio za svoju djecu, i od njegove blizine i povezanosti s Njime mi živimo! Mudrost koja tjera strah, kako to objašnjava sv. Pavao solunskoj Crkvi, osposobljava nas u suočavanju s izazovima vremena u kojemu živimo u iščekivanju Gospodinovog dolaska. Ona nam omogućuje i da svoj život, iako je zahtjevan i traži od nas da se potrošimo u služenju, možemo učiniti životom koji se isplati živjeti. Crkva je Kristova zaručnica, ali i naša majka, pozvana i poslana biti i majka cijelog čovječanstva.

No da bi to doista i bila, Crkva treba živjeti svijest da je Kristova zaručnica, ona u koju se on uzda i kojoj je on povjerio svoje poslanje u prostoru i vremenu. I zato Crkva treba činiti dobro, a to smo svi mo koji smo Kristovi, živeći „sa strahom Gospodnjim“ svoju povezanost s Bogom i pokazujući svojim djelima svoju plodnost „na vratima“, a što znači i onima koji su u njoj i onima koji su izvan nje. No da bi to Crkva i mogla važno je da mi kršćani, koji međusobno povezani u zajednicu jesmo Crkva, ne živimo više kao oni koji su u tami i koji u strahu zakopaju povjerene im darove, nego da živimo kao „sinovi (i kćeri) svjetlosti, sinovi (i kćeri) dana“, oni koji se s Isusom ne boje riskirati, pa ako je cijena i sam život.

You may also like

Hot News