Duhovno promišljanje fra Dejana Međugorca uz šestu nedjelju kroz godinu

By

14. veljače 2021. Misna čitanja: Lev 13,1-2.45-46; Ps 32,1-2.5.11; 1Kor 10,31 – 11,1; Mk 1,40-45

Proteklih nedjelja u evanđeoskim izvještajima slušamo o Isusovim čudesima: ozdravljenje ospjednutog, ozdravljenje Petrove punice i ozdravljenje jednog gubavca. U očima Zakona guba je zarazna nečistoća; stoga je gubavac bio isključen iz zajednice do svog ozdravljenja i obrednog očišćenja. u prvom čitanju iz Levitskog zakonika čitamo popis pravila ponašanja osoba koje su oboljele od gube: od odjeće koju nose, fizičkog izgleda pa do boravka izvan grada. Već skoro godinu dana cijeli svijet je „pogođen“ korona virusom i stavljen u stanje izolacije, karantene.

I čitajući tekst prvog današnjeg čitanja: „Onaj koji se bude ogubavio, … gornju usnu neka prekrije … a kako je nečist, neka stanuje nasamo: neka mu je stan izvan tabora., kao da čitamo svakodnevne upute epidemiologa i pravila ponašanja u ovoj globalnoj pandemiji: maske, fizička udaljenost između osoba, dezinfekcijska sredstva na svkom koraku, itd. i vjerujem da nema onoga komu ne pada teško živjeti na ovaj način, bez socijalnih kontakata, bez mogućnosti slobodnih putovanja, bez jednog normalnoga ljudskoga života i kontakta s drugim ljudima. I stoga iz ove naše situacije koju već godinu dana proživljavamo, možemo lakše shvatiti kako je gubavcu bilo bolno biti izoliran kada su svi bježali od njega, a i sam je morao vikati da je nečist. Stoga i ne čudi da je gubavac iz današnjeg evanđelja došao, kleknuo i zamolio Isusa da ga očisti od gube, da ga izliječi, da se vrati u zajednicu, u želji da dodirne Boga… U Isusu vidi spas, ozdravljenje od svoje bolesti. I Isus ga ozdravlja.

Iz ove perspektive gledano, vidimo koliko je Isusov način pristupa čovjeku i to gubavcu bio ljudski, jer je bio ganut i pun ljubavi za bolesnoga čovjeka. Isus je sebe zaboravio i nije želio da ga ljudi gledaju kao čudotvorca nego šalje očišćenoga gubavca k čuvarima propisa i zakona da ga oni vrate u njegovo mjesto boravka. Isus ovim pokazuje kako je moguće spasiti čovjeka i propis. Međutim, čovjek mu je uvijek na prvom mjestu. Tek na drugom mjestu je propis: „Idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje ozdravljenje što propisa Mojsije…“ Isus pokazuje da je došao radi čovjeka i njegova spasenja. Ime gubavca iz evanđelja ostlao nam je skriveno. Sveti Marko piše: neki gubavac. U ovoj anonimnosti gubavca svatko od nas može sebe staviti jer svi smo ranjeni gubom grijeha, koji se očituje na razne načine i na raznim životnim područjima.

Karantena je jedna od epidemioloških mjera kojim se sprječava širenje zaraznih bolesti putem izolacije oboljelih ili inficiranih od ostalih zdravih osoba. Dolazi od talijanske riječi Quarante što znači četrdeset, jer je izolacija trajala obično četrdeset dana. I gledajući ova današnja čitanja, izvrstan su nam poziv i uvod u vrijeme koje je pred nama: u vrijeme korizme, u tajanju od četrdeset dana. Vrijeme koje nam Bog daje da se očistimo od grijeha, da dolazimo k Isusu sa svim svojim gubama koje nas opterećuju u odnosu prema Bogu, prema sebi i bližnjemu, da nam Bog udijeli krotko i ponizno. Isusov odgovor gubavcu: Budi čist, poziv je i nama na sakrament pomirenja, da budemo čisti, da se svakodnevno obraćamo i opredjeljujemo za dobro, da težimo i molimo Boga iskreno srce, kako bi se Krist trajno nastanio u nama.

You may also like

Hot News