Duhovno promišljanje fra Dejana Međugorca uz treću nedjelju kroz godinu

By

TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU, 24. 1. 2021. ČITANJA: Jon 3,1-5.10; Ps 25,4b-7bc.8-9; 1Kor 7,29-31; Mk 1,14-20

Biblijska čitanja treće nedjelje kroz godinu poručuju nam da bismo postali Božji prijatelji i ušli u njegovo kraljevstvo, ne možemo se olsoniti samo na sebe i računati na svoje vrline i zasluge. Nego, valja nam otvoreno proznati svoje nedostatke. U nedjeljnim liturgijskim čitanjima obično pronlazimo poveznicu između prvog čitanja i evanđelja. I ove nedjelje riječ koja povezuje ova dva čitanje je obraćenje, obratiti se. I toliko smo puta čuli ove riječi i ovaj poziv, a možda se i pitamo što te riječi uopće znače, kome su upućene, ili svima ili samo nekima,…

U prvom čitanju iz knjige proroka Jone čitamo događaj u gradu Ninivi, kamo Bog šalje svoga proroka da propovijeda, opominje narod i odvrati ga od zlog puta. I narod bi spašen. I svaki čovjek koji sluša Božju riječ te mu je žao za zlo što je počinio, a spremno prihvaća obraćenje, prima Božje oproštenje. U evanđelju vidimo početak Isusovog javnog djelovanja, poziv na obraćenje i navještaj Božjeg kaljevstva i poziv i izabranje prva četiri učenika. Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje, piše sveti Marko, evanđelist. Što je to kraljevstvo Božje, kraljevstvo nebesko? I zasigurno odmah pomislimo na život vječni.

Istina je, kraljevstvo Božje se će se beskrajno proširiti i nakon zemaljskog života, ali radosna vijest, koja jest Kraljevstvo Božje, ne trebamo čekati samo u budućnosti: približilo se, na neki način je već prisutno i već mu sada možemo iskusiti duhovnu snagu. ‘Kraljevstvo je Božje među vama!’ reći će Isus. Bog dolazi u našu povijest ustanoviti svoje gospodstvo, u našu svakodnevicu; i ondje gdje se ona prihvaća u vjeri i poniznosti, niču ljubav, radost i mir. Uvjet za ulazak i sudioništvo u ovom kraljevstvu je promjena našeg života, odnosno, obraćenje.

Obratiti se svaki dan; svakodnevno učiniti korak naprijed (u obraćenju). Riječ je o tome da se napuste putovi ovoga svijeta, koji se čine zgodnima, ali vode u zabludu odnosno idole ovoga svijeta: uspjeh pod svaku cijenu, moć na račun najslabijih, žeđ za bogatstvom,… Ovdje je, s druge strane, riječ o otvaranju puta Gospodinu koji dolazi: On našu slobodu ne dokida, nego nam daruje istinsku sreću. Isusovim rođenjem u Betlehemu, Bog sam je taj koji prebiva među nama, kako bi nas oslobodio egoizma, grijeha i iskvarenosti.

Poziv prvih učenika događa se u trenutku njihovog svakodnevnog posla. Isus ih zatiče dok ribare na moru i na obali krpaju mreže za sljedeći ulov. I Isus zna koliko ima znači taj rad od kojega žive, zna da im te mreže život znače, ali oni sve to odmah ostavljaju i odlaze za njim. Ali Isusovim pozivom mijenjaju pogled na život, na rad, znaju i vjeruju Isusu da će odsada raditi i loviti ljude, to jest propovijedati Božju riječ i širiti Božje kraljevstvo među svim ljudima. Isusov poziv na obraćenje počinje odmah bez odgađanja, počinje već danas, sada, ne sutra, ne za godinu dana, već odmah. A gdje započinje? U svakodnevnom životu. U našoj svakodnevnici. I živeći i prožimajući svoj život i posao i rad i međuljudske odnose Božjom blizinom, odazivamo se Isusovom pozivu na obraćenje.

You may also like

Hot News