Na XXI. ministrantskim susretima Vrhbosanske nadbiskupije ministranti župe Čajdraš osvojili drugo mjesto

By

U Sarajevu je, 21. travnja, održan XXI. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije. Svečanu misu u katedrali Srca Isusova predvodio je Vinko kard. Puljić, vrhbosanski nadbiskup metropolit uz koncelebraciju 20-ak svećenika.

Nakon euharistijskog slavlja susret je nastavljan različitim sportskim aktivnostima i kvizom znanja u prostorijama Katoličkog školskog centra Sv. Josip. Prema pristiglim prijavama susretu je nazočilo 500-tinjak ministranata iz 33 župe nadbiskupije…

Susret je započeo okupljanjem ministranata u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa odakle su, zajedno sa svojim pratiteljima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i laicima, u procesiji krenuli prema sarajevskoj prvostolnici.

Na početku nazočne je pozdravio koordinator ovogodišnjeg susreta vicerektor u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Marko Mikić. Osobito je zahvalio svima koji su pripomogli u organizaciji: Vrhbosanskoj nadbiskupiji na čelu s nadbiskupom Vinkom; kompletnoj upravi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa; ravnatelju kao i uposlenicima Katoličkog školskog centra Sv. Josip Sarajevo; Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.; Vokalno  instrumentalnom sastavu Franjevačke bogoslovije VIS Jukić; Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije; Pekari MPM – Marošević iz Vareša kao i medijima, djelatnicima PU Stari Grad i djelatnicima Hitne pomoći grada Sarajeva i Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi.

Isusa se držati, s Njim surađivati
Nadbiskup Vinko je u prigodnoj propovijedi progovorio o Kristu kao Dobrom Pastiru te samom poslanju ministranata.  „Već XXI. puta se okupljamo uoči Nedjelje Dobrog Pastira. U čemu je zapravo bit slike Dobrog Pastira? Vi ste toliko puta vidjeli kako slikamo Isusa, Dobrog Pasira s janjetom oko vrata. Pastir ima ulogu čuvati ovce da ih vuk ne pojede, ali ima i brigu da nahrani ovce“, objasnio je nadbiskup ispričavši prikladnu priču o ovci i pastiru.

U nastavku je istaknuo kako je Isus Krist odlučio imati „produženu ruku“, pa je kroz povijest najprije imenovao apostole, preko njih svećenike i njima je dao zadatak da djeluju kao dobri pastiri. “Zato mi moramo ispuniti zadatak Isusov koji je rekao: ‘Molite Gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju’. Mi smo danas ovdje, uoči Nedjelje Dobrog Pastira, da molimo – Bože daj nam dobrih pastira koji će nas okupljati. Vi ne bi bili ministranti da nema u vašoj župi svećenika koji vas okuplja oko oltara. Čuli ste u Evanđelju kako Isus okuplja – ali nikoga ne prisiljava, okuplja učenike. Ali, često oni steknu jednu čudnu sklonost – otići od Isusa. Imamo danas vrlih učenjaka koji su nekada bili ministranti, a danas su postali veliki protivnici Crkve (…) Ja bih danas htio da shvatite – kamo ćemo od Gospodina? Njega se valja držati, s Njime surađivati“, podcrtao je kard. Puljić između ostalog.

Nakon propovijedi uslijedio je prinos darova: iz župe Sv. Obitelj Kupres, sir i med prinijeli su Valentina Vučuk i Ivan Kusić; iz župe Presveto Srce Isusovo Prozor, ramsku pogaču i sir prinijeli su Petar Krešimir Novaković i Marko Babić; iz župe Sv. Ivana Krstitelja Travnik, posudu travničkog sira prinijeli su Elizabeta Tutić i Marijan Marelja; iz župe Sv. Ante Padovanskog Gračac, ramski sir, rakiju i monografiju župe prinijeli su Teofil Pavlović i Ivan Topić; u ime Kreševskog dekanata potkovano jaje i knjigu prinijela je Lorena Bilić.

Misno slavlje animirao je VIS Jukić, a na kraju je izmoljena molitva Kraljice Neba.

Sportsko-rekreativni dio susreta
Poslije euharistije i okrijepe u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, ministranti su se uputili u dvorište i prostorije KŠC-a Sv. Josip gdje je organiziran kulturno-sportsko-rekreativni program.
Natjecateljski dio odvijao se u nekoliko disciplina: malom nogometu za dva uzrasta, kvizu znanja, šahu, mici te igrama bez granica. Za organizaciju su bili nadležni bogoslovi i volonteri NCM-a Ivan Pavao II.
Ministrantima se na početku obratio koordinator susreta vlč. Mikić te im poželio sreću i dobru zabavu u natjecanju.
Nakon nekoliko sati natjecanja, navijanja i borbe program je završio podjelom nagrada za najbolje.

Prvo mjesto u kvizu znanja osvojila je Viktorija Zeko iz župe Novi Travnik, drugo mjesto bio je Renato Vilić iz župe Lug-Brankovići, a treće Katica Barić iz župe Potkraj.
U igrama bez granica prvo mjesto pripalo je župi Uzašašća Gospodinova Novi Travnik; drugo mjesto župi Srca Isusova Čajdraš, a treće župi Sv. Ivana Krstitelja Travnik.
U šahu je najbolji bio Luka Šarić iz Viteza, a drugo i treće mjesto bili su Luka Dragić iz Travnika i Vedran Šunjić iz župe Novo Sarajevo.
U igri mice prvo mjesto osvojila je Julijana Batista iz Busovače, a drugo i treće mjesto osvojili su Valentina Lovrenović iz Potkraja i Andrej Grebener iz Viteza.
U stolnom tenisu najbolji je bio David Ostojić iz N. Travnika, drugo mjesto bila je Monika Pocrnja iz Bugojna, a treće Ante Džankić iz Gračaca.

U nogometu za mlađi uzrast najbolji su bili ministranti iz župe Prozor, dok su drugu i treću poziciju zauzeli ministranti župa Rumboci i N. Travnik. U natjecanju za stariji uzrast prvo mjesto osvojila je ekipa iz Rumboka, drugo župa Radunice, a treće ekipa iz župe Gračac.
Susret je završen podjelom pehara i diploma.

GALERIJA SLIKA

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News