Običaj koji još uvijek živi u srednjoj Bosni: Obredno umivanje na Cvjetnicu

By

Srednja Bosna bogata je riznica tradicijskih običaja koji njeguju hrvatski i katolički duh. Svako mjesto ima brojne običaje tijekom godine koji su povezani s katoličkim blagdanima, posebice s Božićem i Uskrsom. Jedan od njih je povezan s Cvjetnicom.

Cvjetnica sa sobom nosi mnoge običaje različite u gotovo svim predjelima, a osim blagoslova maslinovih grančica, kao i jelica, jedan od drevnih obreda je i umivanjem proljetnim cvijećem, najčešće u ljubičicama, upravo na Cvjetnicu.

Ako ste jutros, na Cvjetnicu, ustali u zoru i skinuli san s očiju umivši ih hladnom vodom u kojoj je plivalo sinoć ubrano proljetno cvijeće, ponajviše ljubičice, napravili ste baš ono što su nekad davno radile naše bake, majke, kume, tete…, a i danas rade mnogi koji ne daju da umre ta prelijepa tradicija. 

Obredno umivanje u cvjetnoj vodi izvodi se za ljepotu, zdravlje i blagostanje. Iako je to drevni običaj, ipak se održava i danas, no nešto manje, zbog činjenice da sve manje ljudi živi u seoskim predjelima gdje je obilje cvijeća i bilja, kao i radova u poljima gdje se najčešće obred i održavao pri bunarima ili izvorima.

Proljetno cvijeće koje je izraslo najbolje oko mjesta gdje živite se nabere u manjim količinama i latice mu se potope čistom, nekad izvorskom, vodom te se ostave preko noći na svježem zraku. Uz ranojutarnje umivanje obavezno idu i dobre želje i namjere i misli kako će godina biti lijepa-plodna, zdrava i uspješna za onoga tko se umiva i njegovu obitelj.

Dobre želje se izgovaraju naglas dok se umivate, a nekad se i nakon umivanja penjalo na krovove staja ili kuća i iskorištene latice bacalo preko ramena po krovu kako bi raznijelo blagoslov kojeg ste izgovorili i na dom i štitilo

You may also like

Hot News