Patron župe Srca Isusova u Čajdrašu

By

Blagdan Srca Isusova za župljane župe Čajdraš nosi veliku radost jer je ova župa posvećena Srcu Isusovu. Povodom patrona župe služene su mise trodnevnice uoči patrona župe, koje su uvele vjernike u svečani događaj.

Mise trodnevnice uoči patrona, kao i svečanu Misu prenosio je Kockice TV putem youtube kanala: portal Kockice.

Svečano misno slavlje održano je u 11.oo u župnoj Crkvi, čiji je domaćin bio župnik Alberto Zornada. Euharistijsko slavlje predvodio je Marko Kepić, OFM, župnik župe Svetog Ilije u Zenici, u koncelebraciji sa deset braće svećenika. Župna crkva bila je prepuna, a veliki broj vjernika slušao je misno slavlje i u župnom dvorištu.

Na početku misnog slavlja nazočne vjernike i svećenike pozdravio je župnik Alberto Zorndada, zaželivši dobrodošlicu i da se osjećaju ljubljeni u Kristu koji nas okuplja oko oltara.

U svojoj propovijedi fra Marko Kepić istaknuo je važnost proslave ovog blagdana, koji je ustanovljen u doba renensanse, a koji smo mi vjernici zaboravili i danas ga štujemo u jako malim razmjerima. “što nam govore kipovi u našim kućama, slike na našim komodama Srca Isusova? Pitamo se što će one govoriti slijedećim generacijama?! Hoće li to biti sjećanje na prošlost, na neku lijepu bajkovitu pobožnost. Pitamo se svi danas ovdje..što govore slike, kipovi u našim kućama. Da je to došlo u krizu…neki teolozi kažu možda je to kriva danas jurnjava i vjernika i klera. Nestaje kompletativne teologije…molitve…nestaje mističnosti. Sve se promjene očekuju od institucija. Pitamo se, u tom svijetu koji propagira sebičnost, jeli moguće doći do dubine i poruke ove svetkovine? U svojoj homiliji fra Marko je pozvao sve vjernike da preispitaju svoj odnos prema vjeri, prema sebi samima i prema svojim najbližim. Ljubav kojoj nad sam Gospodin ljubi treba biti naša pokretačka snaga, a ne smutnja. Brod sebičnosti kojim se često služimo mogao bi nas odvesti u promašenost života, i na to nas ova svetkovina upozorava.

Na kraju misnoga slavlja župnik Alberto Zornada se zahvalio predovoditelju fra Marku na riječima ohrabljenja, kao i svim svećenica na sudjelovanju, a i vjernicama koji su u velikom broju došli slaviti Gospodina.

Potom su župljani župe Čajdraš prirpedili iznenađenje i uz kratku govor zahvalili se župniku Albertu na svemu što je učionio za Čajdraš, na snazi vjere koju je prenosio na vjernike i uručili mu sliku kao uspomenu na župu Čajdraši i diplomu za najboljeg svećenika.

Nakon Mise druženje je nastavljeno u župnom dvorištu uz jelo i čašicu razgovora, koju su upotpunili glazbenim veseljem članovi Kolak banda.

FOROGRAFIJE

You may also like

Hot News