Pet načina kako gajiti milosrdno srce

By

Milosrđe se neprestano vježba, a evo nekoliko načina kako možemo dublje odgovoriti na ovaj Isusov poziv!

Mi ljudi se često znamo uvrijediti i zamjerati drugima. Čak i kada izbjegavamo sukob, kada nas naiđe nepravda teško nam je oprostiti. Teško nam je prihvatiti one Isusove riječi da treba oprostiti “sedamdeset puta sedam”.

No naš Bog nije takav. On ne prašta teška srca poput nas te traži od nas da gajimo milosrdno srce poput njegova.

Kako je Isus poručio sestri Faustini Kowalskoj, on je sama Ljubav i Milosrđe. Nema nevolje koja će nadići njegovo milosrđe, te On brine o srcu koji se povjerava njegovom milosrđu.

Tako portal Blessed is She naglašava kako se okrećemo Isusu, koji je sama Ljubav kako bismo što savršenije ljubili, tako se moramo i okrenuti njemu koji je samo Milosrđe kako bismo i mi mogli gajiti milosrdno srce. Stoga ističu nekoliko načina kako možemo gajiti pobožnost Božjem milosrđu i zamoliti Boga da nas nadahnjuje da i mi to milosrđe donosimo svijetu.

Sv. Faustina Kowalska / Foto: Portal Božje Milosrđe

1. Učiti o Božjem milosrđu

Nemoguće je biti milosrdan ako ne znamo što milosrđe znači. Uz molitvu, dobar način kako produbiti svoju spoznaju o milosrđu je čitanjem brojnih izvora koje nam pruža Crkva, kao što je dnevnik sv. Faustine ili enciklika pape Ivana Pavla II. “Dives in Misericordia”.

2. Molitva krunice Božjeg milosrđa

Kada smo umorni, opterećeni, zabrinuti ili neusredotočeni, molitva krunice nam pruža prekrasnu priliku gdje ne moramo nužno svojim riječima govoriti Gospodinu. Krunica nam daje priliku da molimo za ono što nam treba i za ono što često i zaboravljamo moliti.

Tako i molitva krunice Božjeg milosrđa, koji je sam Bog otkrio sestri Faustini, je dar cijelome svijetu te nas potiče na molitvu za milosrđe prema nama i cijelome svijetu. Uz to kratka je, lako pamtiljiva i meditativna.

3. Opraštaj sitne stvari

Milosrđe se vježba. Ne možemo očekivati kako ćemo biti milosrdni kada je riječ o velikim, teškim i bolnim trenucima ako to ne činimo ni kada smo suočeni sa sitnim nepravdama ili neugodnostima.

Kako bismo gajili milosrđe, moramo odlučiti da ćemo ju često iskazivati. Bogu hvala, uistinu imamo puno prilika gdje to možemo učiniti!

Molitva kada nam netko zasmeta u prometu, radosno učiniti neki kućanski posao koji netko drugi nije, izbjegavati sarkastičan ili optužujući komentar… Tako se učimo milosrdno odgovoriti na situacije s kojima se dnevno suočavamo.

4. Posveta Božjem milosrđu

Kako bi uistinu uronili u poruku i obećanje Isusova milosrđa, možemo učiniti i čin posvete Božjem milosrđu.

5. Odlazak na ispovijed

Ponekad nam je prepreka u opraštanju vlastiti grijeh. Najbolje možemo iskazati milosrđe tek kada smo ga sami primili. Stoga je dobro učiniti dobar ispit savjesti i otići na ispovijed, koji je uistinu dar. On postoji kako bismo bili oslobođeni od grijeha zahvaljujući Božjoj milosti i nastaviti svoj život rastući u krepostima, a to uključuje i milosrđe.

Iskazivanje milosrđa i opraštanje uistinu su među težim aspektima kršćanskog života. Ako se trenutno borite s tim, nemojte se obeshrabriti. Ljudsko milosrđe može nestati, no Božje nikada neće. Isus nam neće odbiti molitve u kojima ga molimo da budemo što milosrdniji./hkm.hr/

You may also like

Hot News