Ispraćaj zemnih ostataka svećenika Lubara

By

U crkvi Sv. Ćirila i Metoda koja se nalazi u sklopu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, slavljena je 21. srpnja sveta misa zadušnica za pok. svećenika Josipa Lubara te su njegovi zemni ostatci ispraćeni u rodnu mu župu Kandiju.

Uz suslavlje 30-ak svećenika misu za dušu pok. vlč. Lubara predslavio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Nazočne, među kojima su bile časne sestre i bogoslovi, pozdravio je ravnatelj Svećeničkoga doma vlč. Fabijan Stanušić te kroz sliku igre šaha, koju je pokojnik iznimno volio i dobro igrao, prikazao svećenički vijek i odlazak s ovoga svijeta vlč. Josipa.

U prigodnu propovijed mons. Ćosić je utkao životni put pokojnog svećenika koji je preminuo 18. srpnja u Svećeničkom domu. „Iako je smrt neizbježna, svaka vijest o smrti, pa tako i o smrti vlč. Josipa predstavlja svojevrsno iznenađenje. Smrt, naime, barem na trenutak probudi u nama osjećaj nesigurnosti, pa čak i straha, i poljulja našu neugasivu žeđ i radost za životom. Srećom, vrlo brzo dođemo k sebi, a prve riječi koje na vijest o smrti kažemo jesu: ‘Pokoj mu duši’ ili ‘Počivao u miru Božjem’. S tim riječima u nas, u naše srce i u naš život, opet se nastani sigurnost i radost, koje svoj temelj imaju u Bogu i u njegovoj utjelovljenoj Riječi, Isusu Kristu“, kazao je generalni vikar te spomenuo najvažnije događaje i životne prekretnice u 74 godine vlč. Lubara – od rođenja 2. listopada 1946., preko  školovanja u Zagrebu i Đakovu te svećeničkog ređenja u Sarajevu 1972. i različitih službi tijekom 46 godina aktivnog svećeničkog djelovanja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji do umirovljenja zbog zdravstvenih razloga 2018.Kratki životopis

Vlč. Josip Lubar rođen je 2. listopada 1946. od oca Joze i majke Serafine rođ. Lučić u mjestu Odžak u župi Sv. Ilije proroka u Kandiji kod Bugojna.

Osnovnu školu pohađao je u Skopaljskoj Gračanici, sjemenište u Zagrebu, a filozosko-teološki studij u Đakovu. Đakonsko ređenje primio je đakovačkoj katedrali Sv. Petra, 11. svibnja 1972. Za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1972. u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu.

Obavljao je sljedeće pastoralne službe: župni vikar u župi Bezgrješnog začeća BDM, Crkvica u Zenici (1972.-1974.), i u katedralnoj župi Srca Isusova u Sarajevu (1974.-1978.); župnik u župi Sv. Ante Padovanskog u Ratičevu kod Kupresa (1978.-1980.), Sv. Ane u Podkraju kod Travnika (1980.-1991.), Presvetog Srca Isusova u Prozoru (1991.-1995.), Srca Isusova u Čajdrašu kod Zenice (1995.-1998.), Bezgrešnog začeća BDM, Crkvica u Zenici (1998.-2012.) i Presvetog Srca Isusova u Glavicama kod Bugojna (2012.-2018.). Od 1991. do 1995. obavljao je službu dekana Ramskog dekanata. Umirovljen je 2018. zbog zdravstvenih razloga i smješten u Svećenički dom u Sarajevu, gdje je preminuo u subotu 18. srpnja 2020.

„Vlč. Josipu je bilo itekako jasno da je ‘svećeništvo ljubav Isusova srca’ [Benedikt XVI.], kao i da Marija, Majka Božja, ‘ima posebnu naklonost prema svećenicima koji su živa slika Isusa Krista’ [Pio XI.]. Vrijedi, stoga, spomenuti da je 17 godina svog svećeničkog života i djelovanja proveo u župama koje su posvećene Presvetom Srcu Isusovu, a 16 godina u župama pod nebeskom zaštitom BDM“, rekao je mons. Ćosić te završno potaknuo nazočne: „Njegov pak odlazak k Bogu, neka nam bude poziv da ovdje na zemlji živimo poput Krista – u ljubavi i iz ljubavi prema Bogu i drugima.“

Nakon popričesne molitve obavljeni su predviđeni ukopni obredi te su zemni ostatci pokojnika otpremljeni za njegovu rodnu župu Kandiju kod Bugojna.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

You may also like

Hot News