PROSLAVA STOTE OBLJETNICE IZGRADNJE CRKVE U CRKVICAMA

By

Dana 9. kolovoza 2014. u zeničkoj župi Crkvice proslavljena je 100-ta godišnjica od izgradnje crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Svečanom misnom slavlju u 11.00h, koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, prethodila je trodnevnica.

 

Župa Crkvice utemeljena je 1876., odvajanjem od župe Sv. Ilije, po osnutku župe izgrađena je drvena crkva. Bitno je istaći da je sadašnja župa Crkvice, prije ustanovljenja samostalne župe, bila samostalna kapelanija. Drvena crkva srušena je 1913., a temelji nove crkve započeti su 1912. Zanimljivo je da je na staroj crkvi bilo zvono 178 kg. kada je dovršena gradnja sadašnje crkve, dato zvono je postavljeno u nju. Najviše vjernika ova župa imala je 1973., preko 6.000 vjernika.

 

U svojoj propovijedi kardinal Puljić je najprije čestitao ovo značajnu obljetnicu župniku- domaćinu don Anti Dominikoviću, svim župljanima, ali i žiteljima Zenice. Kardinal Puljić je potom iznio kratku povijest ove župe te naglasio kako je vrijeme nastanka ove crkve bilo veoma teško, jer je nedugo počeo Prvi svjetski rat , ali ljuba da je naprave je pobijedila te pokazuje da je dom cijele zajednice. Crkva predstavlja mjesto gdje će se hraniti vjera. Crkva je hraniteljica vjere i u nju se ulazi kao u svoju kuću u kojoj je središte oltar kao što je središte jedne kuće obitelj. A obitelj se treba okupljati zajedno oko stola, a to je simbol crkve, doma svih obitelji jedne župe. Ona je središte života jedne župne zajednice i simbol je zajednice.

 

Kardinal je također istakao: ” Mi se moramo obnavljati u vjeri iz koje smo nikli, u onoj krsnoj vjeri, da budemo prepoznatljivi kao što se ponosite s ovom župskom crkvom. U nama bi trebao biti takav stav vjere da se tom vjerom ponosimo i istinski pokazivati iz čega smo nikli, što nas obilježava, što nas čini katolicima, kršćanima. Stoga, ovo slavlje ima smisao da obnovi vas, da svi doživite da ste kod kuće, da ste svi braća i sestre. Kada vas svećenik s oltara pozdravi s braćo i sestre, to nije fraza nego duboka istina vjere. Nas ovdje u crkvi krv Kristova povezuje i posvećuje te kada čujemo braćo i sestre, to  trebamo prepoznati kao vezu u Isusu u kojoj smo oprali svoje grijehe te da smo postali djeca Božja i da smo hram Duha Svetoga.“

Don Anto Dominiković je u završnom dijelu misnog slavlja uručio poklon nadbiskupu, a riječ je o prelijepoj slici- portretu Vinka kardinala Puljića, kao i kip Crkve Bezgrešnog začeća. Župnik se zahvalio svima koji su pomogli u pripremi ove velike obljetnice , kao i svim koji su došli. Pozdrav dobrodošlice uputio je i svim političkim dužnosnicima, te je sve prisutne pozvao na hranu i piće.

Nakon Svete mise, vjernici su se družili igrajući kola, pjevajući tradicijske pjesme, a ovu svečanost uljepšali su i tamburaški bend Zlatne žice koji je zabavljao goste tijekom ručka. Članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Zenice su na misnom slavlju prisustovali u tradicionalnoj narodnoj nošnji te time još jednom pokazali kako se naša tradicija očuvala i kako se spašava od zaborava.

SLIKE POGLEDATI OVDJE

You may also like

Hot News