Zaštitnica misija proslavljena u Zenici

By

Na spomendan Svete Terezije od djeteta Isusa, u narodu poznatije kao Mala Terezija, u utorak, 1. listopada u kapelici u Donjoj Gračanici kod Zenice, koja je stavljena pod njezinu zaštitu, slavljena je sveta misa koja je ujedno bila i zahvalnica za plodove zemlje.

Euharistijsko slavlje na kojem se okupilo 40-ak vjernika predslavio je vlč. Vlatko Rosić, ravnatelj zeničkog KŠC-a Sv. Pavao u koncelebraciji sa crkvičkim župnikom i domaćinom vlč. Antom Dominkovićem i vlč. Draženom Kusturom.

Na početku je okupljene pozdravio župnik Dominković podsjećajući kako je na razini sveopće Crkve započeo Izvanredni mjesec milosrđa, a kako je Mala Terezija zaštitnica misija. Pozvao je sve na zajedničku molitvu po njezinom zagovoru, a posebno na molitvu zahvale za primljene Božje darove.

U prigodnoj propovijedi vlč. Rosić je predstavljajući lik i djelo svetice ustvrdio kako su je krasile osobine poniznosti i skromnosti te kako je svoj život posvetila molitvi u samostanu. „Mala Terezija nije vidjela tolike ljepote, za vrijeme svoga života nije obilazila brojna mjesta, ali je za svoga kratka životna vijeka od 24 godine zaradila vječnost. Njezin primjer nam je poticaj kako se može biti svet vršenjem svakodnevnim dužnosti“, kazao je ravnatelj KŠC-a te podsjetio kako je ona crkvena naučiteljica i zaštitnica misija. „Imala je želju ići u misije, ali joj se ona nije ostvarila. Međutim, molila je za misionare, a vjerujemo da ih i danas prati svojim zagovorom te je stoga zavrijedila biti njihova zaštitnica“, zaključio je vlč. Rosić.

Prije završnog blagoslova okupljeni su izmolili molitvu na čast Male Terezije, a nakon toga druženje je nastavljeno u obiteljskim kućama.

Inače, Donja Gračanica je zeničko prigradsko naselje smješteno na sjevernom izlazu iz Grada na Bosni. Nalazi se s desne strane magistralnog puta M 17 Zenica-Žepče. Teritorijalno pripada župi Crkvica. Trenutno u njemu živi 60-ak katolika, a ono što je svakako pohvalno jest da veliki broj župljana svake nedjelje sudjeluje na sv. misi koja se slavi u kapelici posvećenoj Maloj Tereziji uz koju se nalazi i mjesno groblje.

KT

You may also like

Hot News