Đakonsko ređenje u katedrali Srca Isusova

By

Prve nedjelje došašća, 1. prosinca, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić zaredio je za đakone sedam kandidata za Vrhbosansku nadbiskupiju i dvojicu za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu.

U koncelebraciji s nadbiskupom, kojoj je prethodila svečana procesija, bili su provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, apostolski nuncij u BiH mons. Luiggi Pezzuto i još 40-ak svećenika.
Na početku misnog slavlja nadbiskup Puljić pozdravio je suslavitelje, rodbinu ređenika, župnike i župljane iz župa iz kojih su iznikli novi đakoni te okupljene vjernike.

Nakon što su kandidati predstavljeni za red đakonata, a kršćanski puk izrazio zahvalnost Bogu za taj čin, kard. Vinko uputio je prigodnu homiliju, u kojoj je želio povezati ovaj važni događaj sa slavljem Prve nedjelje došašća. „Hoditi u svjetlosti Božjoj, Gospodnjoj svjetlosti – poruka je svima nama kršćanima na početku došašća. Ići putem svjetlosti – Isus je rekao: ‘ja sam svjetlo svijeta’, drugom riječju – u došašću idemo ususret Gospodinu, ali idemo njegovom stazom – to je ta svjetlost koju valja slijediti – proročki upućeno, a na nama da prihvatimo. Na poseban način Sv. Pavao u poslanici poručuje: ‘obucite se’, u Krista, u svjetlo. Zapravo, svi mi kršćani obukli smo se u tu milost posvetnu krštenjem, postali smo dionici upravo otajstva djece Božje“, podsjetio je nadbiskup, te se u nastavku, između ostalog, obratio ređenicima.

„Ne trebam ponavljati, sam sveti red jest zapravo oblačenje odozgor, oblačite se da budete Kristovi službenici, služitelji Evanđelja – to je možda najvažnije. Kad budete upravo oblikovali svoj život razmatrajući Božju riječ, slaveći otajstva, Vi ćete se suobličiti Kristu – jer s kim si takav si. Ako se budeš družio svaki dan s Isusom – ne bojim se za tvoj život. Ali onog trenutka kada nestane te svjetlosti, ne samo da se bojim za vas, nego i za sve one kojima ste poslani. Zato je prevažno sačuvati to da svaki dan oblačite se u Svjetlo odozgor (…) Vi danas na svoj način – redovnici doduše polažu zavjet čistoće i prije, uz zavjet siromaštva i zavjet poslušnosti – s đakonatom preuzimate život celibata. Danas se to tako napada, ali nije ni čudo jer dali smo često batinu da nas lupaju. Najgore, ti što tako naprave nisu ni svjesni da to nije samo sramota za njih, da nije to grjehota za njih, nego cijelu Crkvu blate… Ali – ne dajte se obeshrabriti. Vi ste taj celibat slobodno izabrali – živite dostojanstveno, slijedite Krista, ne bilo kakvu zemaljsku vrjednotu“, naglasio je kardinal i na kraju poručio kako su oni 29. generacija koju redi za đakonat te ih je pozvao, unatoč svim poteškoćama koje živimo, da vole Crkvu, za koju su se predali.

Poslije propovjedi kandidati za ređenje izrazili su spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom redovničkom poglavaru.

Kard. Puljić polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima je podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni, uz pomoć svojih župnika, obukli službenu liturgijsku odjeću te na kraju obreda primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku, i s njim izmijenili cjelov mira, a zatim pristupili služenju kod oltara.

Ovim ređenjem prihvatili su, kako im je to povjerila mjerodavna vlast, zadaće đakona: svečano podjeljivati krštenje, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeliti sakramentale, predsjedati obredu sprovoda i pokopa.

Za đakone su zaređeni: Josip Antukić (župa Sv. Ivana Krstitelja, Lug-Brankovići); Marin Babić (župa Sv. Leopolda Bogdana Mandića, Maglaj); Vedran Ćosić (župa Sv. Ante Padovanskog, Busovača); Josip Dedić (župa Presvetog Srca Isusova, Prozor); Sandro Jurešić (župa Sv. Josipa, Zenica); Jadranko Kurt (župa Presvetog Trojstva, Novi Travnik); Marcel Tunjić (župa Sv. Ante Padovanskog, Vukanovići) te fra Stjepan Antolović (župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, Osova) i fra Stjepan Lukašević (Župa Rođenja Blažene Djevice Marije, Brestovsko).

Misu je skladnim pjevanjem uveličao udruženi zbor dviju bogoslovija pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.
Nakon euharistije upriličeno je zajedničko fotografiranje s nadbiskupom i provincijalom.

KT

You may also like

Hot News