Duhovno promišljanje fra Dejana Međugorca uz šesnaestu nedjelju kroz godinu

By


Razjasni nam prispodobu – molili su učenici Isusa. Prispodobe su neizostavni dio svetopisamskog teksta, a proizlaze iz mentaliteta biblijskog čovjeka, sklonog slikovitom govoru. Tim se načinom govora želi kroz slike iz zemaljskoga života približiti nebeske stvarnosti. Sam Isus pojašnjava što je želio kazati govorom o sijaču i sjemenu.

Sijač je Bog, sjeme je njegova riječ, dok kukolj sije đavao. I premda vjernici već stoljećima slušaju ove iste riječi, čini se da se svijet ne mijenja nabolje. Sjeme Božje riječi kao da redovito pada na neplodno tlo ili u trnje, a kukolja kao da je sve više. Stoga se s pravom pitamo ima li smisla ponavljati ih, te do kada će Bog biti strpljiv. Lako se pronalazimo u onim slugama koji žele odmah „počupati kukolj“ i teško prihvaćamo istinu da trebamo biti strpljivi do kraja. No, Isus je ove prispodobe ispričao upravo s nakanom da se ne umorimo čekajući. Strpljivost je jedna od prvih Božjih oznaka koje su objavljene ljudima. Mojsiju se očitovao kao Bog koji je „milosrdan i milostiv, spor na srdžbu i bogat milosrđem“. I premda nam je teško razumjeti njegovu strpljivost, a još teže prihvatiti poziv da budemo „žito usred kukolja“ i „kvasac u brašnu“, u Božjoj ljubavi pronalazimo razloge takvog ponašanja.

Bog ne želi nikoga kazniti, nego sve poziva na obraćenje. Iz vlastitog iskustva znademo da prema osobi koju volimo iskazujemo strpljivost i da toleriramo sve ono što neutralnu promatraču izgleda nerazumno, pa čak i kada nam to nanosi bol. Tako i Bog iz ljubavi prema nama tolerira sve ono što ni sami ne bismo podnosili. On je „sijač“ koji strpljivo čeka i nada se da će svaka osoba donijeti primjeren rod. I svaka sjemenka mu je važna. Svima daje vremena. Svaka može izrasti i donijeti prekrasan plod. Moramo odbaciti želju „da odemo pa da pokupimo kukolj“ kao i svaku ideju nasilja u našim međusobnim odnosima. Naši odnosi trebaju također biti prožeti strpljivošću, milosrđem i ljubavlju. Isus nas poučava da se oslobodimo pogrješne predodžbe o sebi kao žitu, a o drugima kao kukolju. Nitko od nas nije polje na kojemu raste samo žito, niti je tko polje kukolja.

Granica između dobra i zla nije negdje vani, nego u svakome od nas. I kao što je sa žitom i kukoljem, tako je i s dobrom i zlom u nama. Za žito treba truda, dok kukolj sam raste. Oko dobra se trebamo truditi, a za zlo je dovoljno prepustiti mu se. Zato nam sveti Pavao poručuje da se otvorimo Duhu Božjem koji „potpomaže našu nemoć“. U poslanici Rimljanima Apostol razvija nauk o dva puta: živjeti po tijelu ili po Duhu. Život po tijelu je onaj koji će nas učiniti kukoljem, a život po Duhu pravim žitom. Život po Duhu stoga je prožet povjerenjem u Božje milosrđe i ljubav. To je život djece Božje.

U drugima ne vidimo konkurente, nego sestre i braću. Prepoznajemo da je i u njima, kao i u nama, prisutno sjeme i dobra i zla. Oni kao i mi prolaze kroz nutarnje borbe poznate jedino onomu koji „proniče srca“ i „brine se za sve“. Svjesni da smo njegove djeca, suočena s istim poteškoćama, ali i mogućnostima, nastojat ćemo međusobne odnose graditi na temeljima ljubavi, povjerenja, praštanja i dobrohotnosti kako bi ono „zrno dobra“, ma kako malo bilo, donosilo velike plodove. Tako ćemo ovaj svijet učiniti stablom na čijim granama svi nalazimo toplo gnijezdo i poljem na kojemu će uzrasti dovoljno žita za kruh od kojega ćemo se svi nasititi.

You may also like

Hot News