Kardinal Bozanić: Svrha Mješovitog povjerenstva je zajedničko traganje za istinom

By

Po završetku zasjedanja Mješovitog povjerenstva hrvatskih i srpskih stručnjaka o ulozi blaženog Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon II. svjetskog rata, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u razgovoru za Radio Vatikan govorio je o svrsi toga Povjerenstva i o njegovom prvom zasjedanju, prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
Susret je bio otvoren, srdačan, na visokoj razini, te je izvršio onaj zadatak koji treba izvršiti na tom prvom zasjedanju, rekao je kardinal Bozanić.

bozanic-vecernjiOsvrnuo se na svrhu Povjerenstva koje je inicirao Sveti Otac zbog jednog interventa Srpske pravoslavne Crkve u odnosu na proces kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. Svrha zasjedanja, nastavio je kardinal, je zajedničko proučavanje, upoznavanje, iščitavanje života i djelovanja blaženog Alojzija, a rad Povjerenstva ne ulazi u proces kanonizacije, koji je u izričitoj kompetenciji Svete Stolice.

Istaknuo je kako ono što radi Povjerenstvo nije potrebno blaženom Alojziju, već je potrebno nama, i to zbog toga jer je nužno bolje proučiti tko je bio, što je bio i što je radio blaženi Stepinac. Od njega do nas je puno toga došlo, ali došlo je puno različitih prepričavanja pod utjecajem raznih ideologija, počevši od one komunističke. Svrha Povjerenstva je doći na izvore te još više približiti veličinu blaženog Alojzija, pojasnio je zagrebački nadbiskup.

Na pitanje novinara nada li se da bi u sljedećim zasjedanjima moglo doći do određenih promjena u mišljenju, razumijevanju i u samim odnosima Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve, kardinal je istaknuo kako se u tim odnosima često govori samo o poteškoćama i problemima.

“Tu se našli biskupi, oni koji su predstavnici Crkve Kristove, da uvijek iznova bolje shvaćamo kako imamo puno toga zajedničkog. I u tom vidu smo prvo bili kao predstavnici Crkve koji žele tražiti istinu”, napomenuo je kardinal, dodajući da se predstavnici Katoličke Crkve ne boje istine te da vjeruju u onu Isusovu: “Istina će vas osloboditi”. Ovo je zajedničko traganje predstavnika jedne i druge Crkve za istinom, a kad je istina naglašena, kad se istinu prihvaća onda je i blizina i zajedništvo jače, zaključio je kardinal Bozanić.

Na kraju razgovora podsjetio je da će se sljedeći susret održati u Zagrebu, da će se Povjerenstvo sastati još pet puta, te da je posljednje zasjedanje predviđeno u Rimu.

izvor:hrsvijet

You may also like

Hot News