<

Kardinal Puljić posvetio križ Sv. Ante na brdu Kruščik u Čajdrašu

U subotu, 13. srpnja s početkom u 11 sati u župi Srca Isusova Čajdraš kod Zenice, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić slavio je Svetu misu na brdu Kruščik u povodu desete obljetnice ponovnog podizanja križa sv. Ante koji su nepoznati počinitelji srušili 27. lipnja 1993. Naime, godine 2003. Štrbci su napravili novi križ od kulira visok gotovo 3 metra, a postavljena je i nova ograda koja je bila srušena zajedno s križem. Kardinal Puljić je blagoslovio križ i u njega ugradio moći sv. Ante. Tom prigodom kardinalu Puljiću   uručen je i grb plemena Štrbac koje je, prema drevnom kazivanju, doselilo na brdo Kruščik početkom devetnaestog stoljeća bježeći pred Osmanlijama iz livanjskog kraja te su na tom brdu podigli križ. Bit će izloženo i obiteljsko stablo na kojemu su upisane 232 obitelji i 820 potomaka loze Štrbac.

 

Prema riječima g. Ljubice Štrbac Pandurić, datum postavljanja križa na tom mjestu, koji je srušen prije dvadeset godina, nije poznat jer je arhiv u franjevačkom samostanu u Gučoj Gori izgorio tijekom drugog svjetskog rata. Međutim, iz knjiga u zeničkoj župi sv. Josipa, koja je 1935. godine utemeljena odvajanjem od zeničke župe sv. Ilije proroka te joj je pripao Krušćik i Čajdraš, vidljivo je da su u Kruščiku slavljene Svete mise od 1939. godine i to na zadnju subotu u mjesecu srpnju. Iako je šezdesetih godina prošlog stoljeća vjerojatno bilo zabranjeno na tom mjestu slaviti Misu, vjernici su svakog utorka hodočastili na mjesto gdje se nalazio križ. Neposredno pred rat, umjesto starog drvenog križa, izliven je betonski križ te postavljena bijela metalna ograda. Godine 1977. utemeljena je župa Čajdraš pa je Kruščik pripao toj župi posvećenoj Presvetom Srcu Isusovu.

 

U vrijeme posljednjeg rata taj dio BiH bio je pod kontrolom Armije BiH, a vrlo blizu bile su stacionirane pojedine ekstremne muslimanske postrojbe pa su katolici bili podložni brojnim maltretiranjima te su mnogi bili primorani napustiti svoje domove. U to vrijeme župnik u Čajdrašu bio je vrlo smiren i pobožan svećenik vlč. Božo Markotić koji je preminuo 9. travnja 1995. Pokojni Božo je 27.lipnja 1993. čuo u daljini tup udarac, a uskoro se otkrilo da su srušeni zavjetni križ i ograda oko njega. Župljani Milan i Marijan Štrbac su, usprkos svim opasnostima, otišli i iz križa uzeli moći i odnijeli ih župniku Markotiću.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Rakijada u Labineci – HKD Napredak

Read Next

Zenica na rubu povijesti

Follow On Instagram