Kardinal Puljić: Svjetske sile su se počele baviti BiH!

By

SARAJEVO – Prije godinu dana našu zemlju posjetio je papa Franjo. Poglavar Rimokatoličke crkve iz Sarajeva je 6. juna, pred punim Koševom, gdje je 70.000 vjernika iz BiH, regije i svijeta došlo da ga dočeka, uputio snažnu poruku “nikad više rata”. Papa je poslao važnu poruku da je BiH dio Europe te da Sarajevo i BiH imaju posebno značenje za Europu i cijeli svijet.

Važne poruke

Tim povodom, razgovarali smo s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem. U razgovoru za “Avaz” Puljić kaže da su se od Papine posjete “svjetske sile ozbiljnije počele baviti problemima ove zemlje”.

– Svi papini pohodi u prvom su redu pastirski pohodi katolicima, a onda i svim građanima ove zemlje, jer dolazi s porukom mira. Ne samo da nosi poruku nego s narodom moli za mir. Posebno papa Franjo nas je pozvao da tvorimo mir, da budemo mirotvorci. Što se tiče učenja, tu smo slabi đaci, jer sporo primamo, a premalo ostvarujemo od onoga što smo primili. Ipak, taj događaj ima svoj eho u društveno-političkom značenju, kao i ljudskom i vjerskom značenju – kazao je Puljić za “Avaz”.

Posebno je ukazao na činjenicu da je Papin dolazak doveo cijeli svijet u našu zemlju.

– Toliki su taj dan imali uprte oči u Sarajevo i u BiH. Od tada su se i svjetske sile ozbiljnije počele baviti problemima ove zemlje. Papin pohod nije „čarobni štapić” za rješavanje naših problema. On je donio poticaj i poziv, a na nama je pokrenuti se iz mrtvila i otvoriti oči da u tom smjeru nastojimo ići. Živimo u vremenu brzih događanja, tako da su vrlo brzo i Papin pohod i poruke stavljene u drugi plan, jer su navrle druge informacije… tako mi ne uspijemo proživjeti stvarnost nego je stresno doživimo – konstatirao je Puljić.

Temeljne istine

Kardinal Puljić kaže za naš list da budućnosti u BiH nema bez uvažavanja jednakih prava svakog naroda, svakog čovjeka i svih uvjerenja, tj. slobode savjesti.

– Dokle god vladaju isključivost i stranačko pravo, narod i narodi nemaju jednakih prava. To ozračje uvažavanja svakog čovjeka u njegovim pravima i slobodama mora biti temelj i u politici, medijima, administraciji, školstvu. Pogotovo mora biti u naučavanja vjerskih temeljnih istina, gdje moral mora ravnati čovjeka u poštenju i odgovornosti. Ne može se s Bogom računati, a čovjeka zanemariti – istakao je Puljić.

Dok ima privilegiranih, nema pravednosti

Nadbiskup vrhbosanski istakao je da ne treba zaboraviti da je Papina molitva, pred 70.000 vjernika na Koševu, bila molitva za svakog čovjeka.

– On želi u nama probuditi osjećaj vrednovanja i poštivanja svakog čovjeka, a posebno onoga koji trpi i onoga koji je na rubu društva. U prvom redu želi katolike ohrabriti u njihovom identitetu, kako bi iz toga zračili snagom vjere koja mijenja ovo bolesno ozračje mržnje, netrpeljivosti, prestiža i isključivosti. Zato je i poručio na stadionu da mir počiva na pravdi. Potrebno je izgrađivati pravedno društvo koje će biti temelj multietničnosti. Dokle god postoji vladavina zakona privilegiranih, nema pravednosti. Takav stil stvara ozračje za korupciju i kriminal – poručio je Puljić.

Izvor: Dnevni avaz/ portal Dnevno

You may also like

Hot News