Komarica: Katolicima se već dva i pol desetljeća oduzimaju ljudska prava

By

Biskup Komarica je kao domaćin, pozdravljajući sudionike zasjedanja Biskupske konferencije BiH, istaknuo da se “nad brojnim vjernicima katolicima, ali i nad ne malim brojem drugih naših sugrađana, i dalje – više od dva i pol desetljeća – potvrđuje i učvršćuje u nebo vapijuća nepravda”.

Pri tome je naveo kako im se oduzimaju osnovna ljudska prava kao što su “pravo na vlastiti identitet, vlastiti rodni kraj – na djedovinu, na rad, na život dostojan čovjeka”.

Banjolučki biskup Franjo Komarica upozorio je u srijedu, na početku zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Banjoj Luci, da brojni Hrvati katolici dva i pol desetljeća žive u nepravdi i da im se niječu osnovna ljudska prava, očito aludirajući na položaj toga naroda u Republici Srpskoj od vremena rata naovamo, priopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH (KTA).

Biskup Komarica nedavno je stradanja Hrvata katolika u Republici Srpskoj u posljednjem ratu usporedio s bleiburškom tragedijom i Križnim putem, zbog čega je doživio žestoke napade srpskih političara u BiH.

Prema navodima iz KTA, predsjednik Biskupske konferencije BiH, sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izrazio je zabrinutost zbog vijesti o nastavku ratovanja i progonu kršćana širom svijeta posebno upozoravajući na njihov položaj u Siriji i na Istoku ali i na dvoličnu politiku nekih zapadnih zemalja.

“Neke zemlje govore o miru, ali uporno šalju i prodaju oružje da se rat nastavlja i tako umnažaju mrtve, ranjene i prognane. Na žalost, ima puno hipokrizije u političkoj djelatnosti”, rekao je kardinal Puljić te ukazao i na stvaranje ozračja netrpeljivosti, nejednakopravnosti i političke nesigurnosti.

Na zajedanju Biskupske konferencije BiH sudjeluje i apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto, izaslanik Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, vladika križevački, i izaslanik Slovenske biskupske konferencije mons. Jurij Bizjak, biskup koparski.

hrvatsko nebo

 

You may also like

Hot News