Mise zornice – pet stvari koje trebate znati

By

Tijekom liturgijskog vremena došašća mnogi vjernici nastoje pohoditi ranojutarnje mise zornice. Nabrojat ćemo pet stvari koje bi trebali znati o zornicama.

Naziv

Naziv za rane jutarnje mise koje se slave rano u zoru – zornice svojstven je hrvatskom jeziku jer ga ne nalazimo u drugim slavenskim jezicima. Oni koriste latinski izraz rorate koji dolazi od riječi ulazne misne pjesme Rorate coeli desuper… (Nebesa odozgo rosite…).

Povijest

Mise zornice su vjerojatno nastale u 5. stoljeću nakon Kalcedonskog sabora na kojem je proglašena dogma o Mariji Bogorodici. Riječ je o adventskim zavjetnim misama u čast Blažene Djevice Marije. U početku su se slavile samo u subote došašća, a kasnije i svakoga radnog dana u došašću. U Europi se u 15 st. običaj slavljenja zornica proširio najprije u germanskim krajevima, a potom i u ostatku Europe.

Liturgijska boja

Prije liturgijske obnove Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.) liturgijska boja misa zornice bila je bijela, a ne ljubičasta, i to zbog njezina marijanskog obilježja. Budući da danas one više nisu zavjetne mise, već redovite mise u došašću, liturgijska boja je ljubičasta.

Smisao

Mise zornice simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i budno iščekivanja Isusova ponovnog dolaska na kraju vremena. Kršćani tako nastoje bdjeti nad svojim i tuđim životima. Misa zornica podsjeća na drevna kršćanska vremena u kojima se došašće smatralo asketskom pripravom, što je sačuvano do danas (poput korizme!). No najnovija liturgijska obnova uz budnost naglašava i radost, obilježava ga radosno i pobožno iščekivanje Kristova dolaska.

Posjećenost

U različitim traženjima i lutanjima nakon Drugog vatikanskog koncila lijepa tradicija slavljenja misa zornica bila je neko vrijeme izgubljena. Nakon njihova na početku sramežljivog povratka, zornice su postale sve veći hit. Kako piše portal grad-busovaca.com danas, za vrijeme zornica crkve su dupkom pune, a posjećuje ih otprilike prosječni broj vjernika koji pohađaju nedjeljne mise.

KT

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News