Mlada misa fra Dejana Međugorca u župi Čajdraš

By

Svečanim misnim slavljem u crkvi “Srca Isusova” u Čajdrašu, s početkom u 11.00h proslavljena je Mlada Misa fra Dejana Međugorca. Svečano misno slavlje glazbeno je animirao duhovni bend “Novo nebo”, uz koncelebraciju dvanaest svećenika. Naime, ovo je prva mlada misa u župi nakon 33 godine, kada je madu misu imao vlč. Stipo Knežević.

Mlada Misa fra Dejana Međugorca župa Čajdraš

Posted by Portal kockice.ba on Subota, 18. May 2019.

Župnik vlč. Miro Bešlić uputio je pozdravni govor u kome se zahvalio svima koji su došli uveličati sakrament svećničkog ređenja, posebnice njegovoj majci Ankici, bratu Draganu i baki Blažici.

Potom se u ime svih župljana obratila i jedna od kuma Crkve Ljubica Štrbac Pnadurić: “Fra Dejan je rođen 1991., od oca pok. Stipe i majke Ankice( rođ. Štrbac). Ratne nedaćei stradanja prisilili su njega i njegovu obitelj da napuste svoju rodnu grudu. Život ih je odveo u Njemačku, Australiju i konačno su svoj smiraj pronašli u Kninu.

Dejan je sa samo sedam godina ostao bez oca, njegov brat Dragan sa trinaest godina, a majka Ankica udovica sa 35 godina. Težinu života osjetili su od malih nogu, ali njihova majka Ankica svu svoju vjeru koju su u nju uzidali njeni roditelji Blažica i pok. Milan, usmjerila je Gospodinu moleći za svoje sinove i boreći se sa životom. I uspjela je. Odgojila je dva krasna mlada čovjeka, Dragana koji je redovnik i Dejana koji je 2017. diplomirao na Papinskom Sveučilištu u Rimu. Dana 15. srpnja 2018. proslavio je Mladu Misu u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu. Geslo mu je – Nauči me da vršim volju Tvoju, jer Ti si Bog moj. Kako Dejan nije, tako i mi ne smijemo zaboraviti naša ognjišta, bez obzira što je punjo njih ugašeno i zaraslo. U nama su temelji vjere, obitelji i rodne grude čvrsto uzidani da ju ne smijemo zaboraviti”.

Propovjednik je bio fra Damir Čikara, ujedno i župnik župe Drniš, u kojoj je fra Dejan trenutno vikar. Fra Damir je u propovijedi istaknuo : ” Providnost Božja je odredila 2010. u ljeto mene kao župnog vikara u samostan Sv. Ante na Šubičevcu u Šibeniku, gdje je tada stigao i fra Dragan, brat našeg današnjeg mladomisnika. Tada sam prvi put čuo za mjesto zvano Čajdraš, negdje kod Zenice, a naš Dragan dobio je nadimak Čajdro. I od te 2010., skoro devet godina s Čajdrom planiram kako ću doći u Čajdraš. A onda kroz to vrijeme upoznao sam i majku Ankicu, užu i širu obitelj, pa tako i fra Dejana, kojeg sam tada poznavao samo kao sjemeništarca, a onda opet nekoliko godina poslije, providnost Božja odredi da me baš da me on dopao za đakona , a sada i za župnoga vikara. Da je proslava Mlade Mise bila lani u kolovozu, kao što je bilo planirano teško da bih vidio Čajdraša”. U svojoj propovijedi fra Damir je istaknuo međusobnu neraskidivu vezu između svećenika i čovjeka / čojvečnosti. Naglasio je važnost Božje ljubavi prema svima nama, ali i činjenicu da tu ljubav trebamo prihvatiti i živjeti, te da su nam za to potrebni dobri svećenici, koji će tu ljubav životom i čovještvom, ali i propovijedanjem svjedočiti. Da bi svećenik ustrajao na tome putu potrebna mu je pomoć vjernika, ali i molitva.

Na koncu misnog slavlja fra Dejan se zahvalio braći svećenicima na koncelebraciji, ali i svim vjernicima što su uveličali misno slavlje. Župniku vlč. Miri Bešliću poklonio je štolu,a župljanima kalež.

Nakon Mise upriličeno je druženje u župnom dvorištu kojem su nazočili župljani župe Čajdraš, koju fra Dejan u srcu nosi.


You may also like

Hot News