<

Molitva za jedinstvo kršćana

saborna2Posljednjeg dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 25. siječnja u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu održana je Večernja služba koju su predvodili protojerej-stavrofor Ranko Bilinac, protojerej-stavrofor Čedo Đureinović i jerej Mladen Drobnjak zajedno s đakonom Mitrom Tanasićem. Između ostalih, nazočili su i vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić te veći broj pravoslavnih i katoličkih svećenika, redovnice raznih družbi i bogoslova.

 

Nakon što su pročitana čitanja iz Knjige proroka Izaije, iz Poslanice sv. Pavla apostola Efežanima i iz Evanđelja po Luki, prigodnu propovijed izrekao je mons. dr. Niko Ikić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Na početku je podsjetio da ovogodišnja 105. Molitvena osmina kao geslo ima Pavlovo pitanje upućeno zajednici u Korintu: Zar je Krist razdijeljen?.

Na kraju Večernje službe protojerej Ranko pozdravio je nazočne u ime mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja i njegova zamjenika episkopa Grigorija, te zahvalio svim nazočnima na sudjelovanju u molitvi.

Nakon Večernje službe druženje je nastavljeno u rezidenciji Mitropolije dabrobosanske. Tijekom večeri mladi katolici Vrhbosanske nadbiskupije i mladi pravoslavci Mitropolije dabrobosanske ukratko su predstavili ekumenski projekt Koračajmo zajedno koji vodi Nadbiskupijski centar za mlade Ivan Pavao II. Tijekom večeri nastupio je i etnosastav KIMVAL iz Foče, koji se predstavio s nekoliko pjesama.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

ZNANSTVENI SKUP O PRVOM SVJETSKOM RATU

Read Next

Misa za Svjetski dan bolesnika u crkvi Sv. Vinka Paulskog u Sarajevu

Follow On Instagram