Običaj umivanja u cvijeću na Cvjetnu Nedjelju

By

U srednjoj Bosni se drži stari narodni i vjerski običaj da se umiva cvijećem na Cvijetnicu

Cvjetnica sa sobom nosi mnoge običaje različite u gotovo svim predjelima, a osim blagoslova poma i maslinovih grančica, jedan od drevnih obreda je i umivanjem proljetnim cvijećem upravo na Cvjetnicu. Umivanje se ponegdje obavlja i na Veliku subotu, obično su ga obavljale mlade djevojke i to u cvijeću i bilju ubranome u polju ili odmah ispred kuće. Time se odava počast vodi, cvijeću, mladosti i proljeću.

Proljetno cvijeće koje je izraslo najbolje oko mjesta gdje živite se nabere u manjim količinama i latice mu se potope čistom, nekad izvorskom, vodom te se ostave preko noći na svježem zraku. Uz ranojutarnje umivanje obavezno idu i dobre želje i namjere i misli kako će godina biti lijepa-plodna, zdrava i uspješna za onoga tko se umiva i njegovu obitelj. 

Dobre želje se izgovaraju naglas dok se umivate, a nekad se i nakon umivanja penjalo na krovove staja ili kuća i iskorištene latice bacalo preko ramena po krovu kako bi raznijelo blagoslov kojeg ste izgovorili i na dom i štitilo ga, ne samo na članove obitelji koji u njoj žive. 

Najprije se to odnosi na ljubičice jer one požure i uvijek ih ima na Cvijetnicu, čak i u onim krajevima s višom nadmorskom visinom. No, ako prođu, kada je kasna Korizma, onda se to radi s drugim cvijećem ili mirodijskim biljem. To je jedan način sudjelovanja u svečanom ulasku našega Gospodina u Jeruzalem na sami dan Cvijetne Nedjelje i početak Velikoga Tjedna.

You may also like

Hot News