Obilježeno 20 godina Udruge katoličkih studenata “Emaus”

By

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”, u večernjim satima 14. listopada, svečano je proslavljeno 20 godina rada i djelovanja Udruge katoličkih studenata „Emaus“.

Susret je započeo euharistijskim slavljem u kapelici Centra koje je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u koncelebraciji sa šest svećenika među kojima je bio dr. vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II.

Pozdrav na početku uputio je ravnatelj dr. Maršić. „Ovih dana mi prolaze kroz misli lica više studenata, predsjednika, blagajnika, članova Emausa kroz sve ove godine te svećenika koji su duhovno pomagali studente. Ta udruga je uvijek bila mjesto susreta studenata i rasta u vjeri“, rekao je vlč. Šimo.

U svojoj je propovijedi vrhbosanski nadbiskup zahvalio na 20 ljeta djelovanja Emausa. „Podsjetio bih nazočne na jednu činjenicu da čovjek ne može uspjeti sam. Čovjek je društveno biće, udruženi smo sposobniji za mnoge pothvate. Istinski pozdravljam to udruživanje“, rekao je nadbiskup na početku i podsjetio kako je prije Drugog svjetskog rata bilo mnogo katoličkih laičkih organizacija koje su mogle organizirati brojna velika događanja.

„Svako ime ima neko značenje. Tako i Emaus označava susretanje jednih drugih i susretanje Gospodina“, rekao je kardinal ističući kako su Isusovi učenici stresno doživjeli njegovu smrt.

„Na Uskrs počinje priča kako Isusa nema u grobu. Dvojica iz misnih čitanja bježe iz Jeruzalema prema Emausu, ali ne mogu uteći i cijelim putem pričaju o događajima. Vrlo je interesantno kako se Uskrsli približava, a oni ga nisu prepoznali. Onda su mu priznali svoju muku, a Isus im je putem tumačio Sveto pismo. Dok im je govorio srce im je gorjelo, ali ga nisu još prepoznali. Kad su došli u Emaus on je htio produžiti, a oni su ga zadržali i zajedno su večerali. Isus tada prelomi kruh i onda su ga prepoznali“, naglasio je kard. Puljić potičući nazočne neka im Isus bude u središtu djelovanja.

„Mlad čovjek u životu traži smisao i gdje ga naći. Jasno da mladi ljudi pričaju o uspjesima, neuspjesima i planovima, ali je važno da Isus bude ‘sadržaj’ tih susreta“, ustvrdio je kardinal podsjećajući da Isusa susrećemo na svakoj sv. misi.

„Isus je snaga, a mi jedni drugima pomažemo da rastemo u vjeri. Kad čovjek čita Bl. Ivana Merza divi se kakva je to bila snaga vjere, ali oni su je svaki put su na sastancima jačali. Ako ne dodajemo ulje nema što gorjeti. To je molitva. Zato želim da Udruga bude gnijezdo u kojoj ćete istinski rasti u vjeri i cjelovitoj sposobnosti te kako ćete potom istinski moći graditi društvo“, naglasio je podsjećajući kako današnje društvo ubija nadu, baš kao što su dvojica bježeći iz Jeruzalema izgubili nadu u srcu.

„Želim da ova godišnjica ražari radost zajedništva kako biste izrasli u zdrave i sposobne ljude. Osmišljanja života bez Krista nema. Što god pokušali neće uspjeti, ali u Isusu naći će smisao“, rekao je na kraju propovijedi kardinal.

Na kraju mise nazočni su otpjevali Tebe Boga hvalimo  za 20 ljeta Udruge katoličkih studenata Emaus.

Euharistijsko slavlje animirao je bend Emaus, a Radio Marija BiH je izravno prenosila sv. misu.

Na kraju mise dr. Maršić je pozdravio „prvu postavu“ i osnivače Emausa koji su nazočili na misi, među njima koncelebranta vlč. Tomu Mlakića, župnika na Kupresu te Tomislavu Banić-Hass i Kristijana Hrgića.

Nakon mise upriličen je prijem u auli Centra, a moderator je bio Josip Milanović, uposlenik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Nazočne je najprije pozdravio kardinal istaknuvši kako je „dar živjeti 20 godina“. „Teško mi je prisjetiti svih trenutaka, ali znam da sam se radovao tim početcima. Neki moji suradnici su bili skeptični, a meni je važno bilo da krene udruživanje jer samo zajedno možemo uspjeti. Želim ohrabriti nazočne nemojte posustati kao katoličko društvo. Želim da se družite i Isusa prepoznate te se takvi vratite u društvo“, rekao je kardinal.

Vlč. Mlakić se prisjetio početaka Emausa, a nazočnima je progovorio o susretima mladih Sarajeva u vrijeme dok je bio župni vikar u katedralnoj župi 1995. te poslije kao župni vikar u Novom Gradu. „Ideja naziva je bila da dopustimo Isusu da nam se pridruži u tim našim razočaranjima“, ustvrdio je vlč. Mlakić.

Za vrijeme prijema upriličena je i prezentacija fotografija Emaus kroz godine te interaktivni razgovor s ljudima koji su sudjelovali u osnivanju Emausa od prvih susreta u poratnom Sarajevu do mlađih generacija koje su prodefilirale kroz Udrugu.

Večer je uljepšana s nekoliko glazbenih točaka, a na kraju su podijeljene zahvalnice svima zaslužnima kroz 20 godina djelovanja ove Udruge.

Inače, novu upravu Emausa od 7. listopada, čine: predsjednica Anamarija Matijević, potpredsjednik Ivan Ćorić. Novoizabranom vodstvu pridružili su se i Filip Milošević kao tajnik udruge te Filip Čeliković koji će u narednom razdoblju obavljati funkciju blagajnika.

You may also like

Hot News