Papin nagovor na drugu korizmenu nedjelju

By

Na drugu korizmenu nedjelju papa Franjo, koji će popodne posjetiti župu sv. Magdalene iz Canosse, u svom je nedjeljnom nagovoru okupljene vjernike na Trgu sv. Petra upozorio kako je kršćanski hod put ljubavi i požrtvovnosti. Kršćanima je preporučio da budu spremni usidriti križ u svoj svakidašnji život: „Tko s Kristom umire, taj će i s njim uskrsnuti”.
Preobraženjem na brdu Tabor, o kojem govori današnje Matejevo Evanđelje, Isus je želio pripraviti svoje učenike na preveliki skandal za njihovu vjeru i u isto vrijeme najaviti svoje uskrsnuće, kojemu predhodi smrt na križu. Isus se ovom prilikom objavio kao Mesija, drugačiji nego što su ga učenici zamišljali i očekivali – rekao je papa Franjo – i objasnio kako se nije predstavio trijumfalno kao neki jaki i slavan kralj, niti kao neki bogati gospodin, već kao ponizan, siromašan, nenaoružan i jednostavan čovjek. Nije se predstavio niti kao neki patrijarh s brojnim nasljedstvom, već kao samac bez doma, koji nema gdje nasloniti svoju glavu. To je – prema riječima Pape Bergoglia – posve izokrenuta slika od one što su je očekivali učenici. Zaprepašćujući znak skandaloznog preokreta je križ po kojem Isus dolazi do slavnog trajnog uskruća i slave, a ne trenutačne kao što je bila ova na brdu Taboru, gdje je ipak zasjao njegov lik. Svrha preobraženja bila je – kaže Papa – prosvijetliti duh i srca učenika kako bi mogli shvatiti da je on zapravonjihov učitelj i Mesija.

To je mlaz svjetla koje neočekivano osvjetljuje Isusovo otajstvo, njegov lik, pojavu i smisao. To je poruka nade koju sadrži Isusov križ, koja nas potiče da budemo jaki u našem životu. „Kršćanski križ nije komad namještaja niti ukras koji se nosi obješen oko vrata, već znak ljubavi, kojom se Isus žrtvovao kako bi spasio čovječanstvo od zla i grijeha – rekao je Papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru – i pozvao vjernike da u ovo korizmeno vrijeme pobožno promatraju sliku križa, jer je to simbol kršćanstva, simbolički znak mrtvog i uskrslog Isusa. „Poduzmimo korake kako bi sve etape našeg korizmenog hoda bile označene križem i kako bi sve bolje shv atili težinu grijeha i vrijednost žrtve, kojom nas je Otkupitelj spasio”.

Nakon molitve Anđeo Gospodnji pozvao je nazočne da mu se pridruže u molitvi za mušku i žensku mladež žrtve nasilja, zlostavljanja, iskorištavanja i ratova. To je – Papinim riječima – ljaga, potajni krik koji moraju svi čuti. Ne možemo se praviti da ne vidimo i ne čujemo – rekao je papa Franjo, osvrćući se na dramu, do koje je došlo u jednom domu za maloljetnike u Gvatemali, gdje je prošle srijede izgorejelo 37 djevojčica. U tom domu, okruženom velikim zidom od cementa i bidljikavom žicom, smješteno je 800 maloljetnika, dvostruko više nego li je predviđeno.

 

M.M.

You may also like

Hot News