Patron župe Svetog Josipa u Zenici

By

Više od 500 štovatelja Sv. Josipa okupilo se u ponedjeljak, 19. ožujka u istoimenoj zeničkoj župi kako bi proslavili njezin patron.

Središnje misno slavlje predslavio je vlč. Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika i župnik u Briješću, a koncelebriralo je devet svećenika među kojima su bili: vlč. Vladimir Pranjić, župnik i fra Zdravko Anđić, dekan Žepačkog dekanata.

Na početku sv. mise nazočne vjernike i pristigle hodočasnike pozdravio je župnik Pranjić potaknuvši ih na molitvu po zagovoru Sv. Josipa.

U prigodnoj propovijedi vlč. Vajdner je nakon povijesnoga presjeka „ljubavi između Hrvata i Sv. Josipa“ istaknuo kako Sveto pismo vrlo malo govori o ovom Božjem ugodniku. „Premda se o čuvaru i hranitelju Svete Obitelji može analogijom mnogo toga kazati, jedino što sigurno znamo jest da se zvao Josip, bio muž Marijin i pravedan“, rekao je propovjednik te o svakoj od ovih činjenica iznio nekoliko misli, napomenuvši kao ovo ime znači „Bog dodaje“.

Potom je ocrtao životne okolnosti i iskušenja s kojima se Sv. Josip našao. Pri tome je ukazao na „izvanjske okolnosti“ koje su dovele i do izbjeglištva u Egipat te povukao paralelu s današnjim vremenom u kojemu se također ljudi nalaze u sličnim teškim izazovima. No, podcrtao je kako je sve „izvanjsko“ – bilo da je riječ o državama, gospodarstvima ili ideologijama – prolaznoga karaktera. „Ono što i primjer Sv. Josipa pokazuje jest da čovjeka u bitnomu obilježava ono ‘nutarnje’ – ono što nosi sa sobom kao dio svoga bića. Odatle je važno prepoznati kako je našem hrvatskom narodu na ovim prostorima nužno: obnova vjere, vraćanje ponosa, učvršćivanje zajedništva i domoljublja te izgradnja istinskoga dobrosusjedstva sa svima koji ovoj zemlji žele dobro“, poručio je vlč. Vajdner.

Prije završnog blagoslova župnik je zahvalio svima koji su pomogli na bilo koji način u organizaciji i proslavi patrona te su svi zajednički izmolili litanije Sv. Josipu i zavjetnu molitvu.

Nakon sv. mise druženje je nastavljano u crkvenom dvorištu uz zvuke narodnog melosa i igru kola koje je po hladnom vremenu zagrijalo nazočne. Također, svi su imali prigodu počastiti se mezom i pićem te sudjelovati u humanitarnoj akciji mladih ove župe koji su prodavali uskrsna jaja, a sav prihod namijenjen je najportrebitijim župljanima.

Inače, vjernici ove zeničke župe tradicionalno su se za proslavu svoga nebeskog zaštitnika pripravljali misama tzv. devetnicama kroz devet srijeda. Osim velikog broja vjernika na misi svakako raduje da se dobar dio njih iskoristio prigodu te je prije euharistijskog slavlja pristupio sakramentu pomirenja.

KT

You may also like

Hot News