Proslava Dana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih

By

U utorak, 22. listopada, na spomendan Sv. Ivana Pavla II. u Sarajevu je sv. misom i prigodnim programom svečano proslavljen XII. Dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) “Ivan Pavao II.”

Proslava Dana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih – institucije koja 12 godina djeluje s mladima i za mlade – upriličena je u njezinim prostorijama, a okupila je oko 600 mladih i ostalih gostiju u dvorani Renovabis.

NCM je kao navigacija mladima

Misno slavlje predvodio je vlč. Ilija Orkić, župnik u Radunicama uz koncelebraciju ravnatelja NCM-a dr. vlč. Šime Maršića i još 30-ak svećenika.

Na početku mise, riječi pozdrava uputio je ravnatelj Maršić koji je istaknuo kako su mladi imali povjerenja u Ivana Pavla II. „Na samom početku pontifikata on je rekao kako su mladi budućnost Crkve i njegova nada“, ustvrdio je dr. Maršić pozdravljajući nazočne i ističući kako u NCM-u slijede misli toga svetca. Ravnatelj Maršić je posebice pozdravio vlč. Meinolfa Wackera koji je bio 16 godina ravnatelj Centra za mlade u Hardenhausenu u Njemačkoj te idejni tvorac Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu.

Vlč. Orkić je potom mlade zapitao jesu li ikada imali prigodu koristiti navigaciju? Objasnivši kako navigacija djeluje uz pomoć satelita, usporedio je s NCM-om koji ima za cilj pomagati, pružati logistiku mladima danas.

Interaktivna propovijed

Na početku interaktivne propovjedi prilagođene mladima vlč. Wacker je istaknuo kako mu je drago što je došao u Sarajevo i naglasio je da mu se sviđa hrvatski jezik. Potom je nazočne pitao tko je ustao prije sedam te tko je umoran. Mladima je potom preporučio da tri puta kratko udahnu i izdahnu. Naglasivši kako nitko ne može dugo zadržati dah istaknuo je da čovjek nije stvoren da bi uzimao.

„Bog je veliki darovatelj i stvorio je čovjeka da dariva. Ovaj predivan dan je dar od njega. Imamo toliko divne subraće ovdje. Daruje nam svjetlost, noć za odmor, darovao je ovaj predivni Centar. Bog je kao izvor i svakog trenutka se događa nešto kada nam On želi darovati“, rekao je vlč. Wacker ponavljajući misao „Bog daruje“ na više europskih jezika među kojima i na hrvatskom.

Progovorivši o Presvetom Trojstvu istaknuo je kako se u Njemu odgleda dinamika odnosa između Oca, Sina i Duha Svetoga. „U Bogu je život uvijek dinamičan. Mi smo na sliku Božju stvoreni. Dakle Bog nas poziva da uvijek nešto darujemo i da uvijek budemo u odnosu darivanja“, rekao je gost iz Njemačke potičući mlade da osobi do sebe kažu koji im je dio dana bio posebice drag.

„Ono najvrednije što nam je Bog dao je Isus. Isus je Božja riječ. Što je riječ? U svakoj riječi se skriva Isus, riječ koja želi djelovati, riječ u pokretu“, rekao je propovjednik potičući mlade da ustanu. Objasnio im je na konkretnom primjeru kako riječi djeluju jer su svi ustali. „Riječi Isusa žele djelovati. Kada Isus kaže voli svoga bližnjega poput samog sebe onda on želi da se to dogodi. Kada bolesnom mladiću kaže da ustane onda to on uradi“, rekao je da ustvrdivši da Božja riječ djeluje te se zapitao koju Božju riječ mladi da ponesu odavde kako bi ona bi mogla djelovati.

„Želio bih vam predložiti misao ‘Darujte i također će vama biti darovano’“, ustvrdio je i potaknuo volontere da podijele kartice s pojedinim riječima kako bi te one počele djelovati.

„Uzmite ovu riječ, nemojte prestati davati i živite tu riječ“, rekao je objašnjavajući kako „smo tada zaista u Bogu te kako se onda Kraljevstvo Božje širi“.

Molitvu vjernika čitali su volonteri Centra te su prineseni darovi: Biblija, knjižica Mali koraci, narukvica NCM-a, hostija, voda i  vino.

Na kraju mise riječi zahvale uputio je vlč. Maršić.

Euharistiju je pjevanjem animirao muški komorni zbor Dominiks iz Žepča. Misu je izravno prenosio Radio Marija BiH

Prigodni program

Nakon bogoslužja slavlje je nastavljeno prigodnim programom, glazbenim točkama te zanimljivom kompjuterskom animacijom od tri i pol minuta rađenom u produkciji Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije to jest Katoličkog tjednika, a voditelj programa bio Josip Milanović, djelatnik NCM-a.

“Večeras, kada proslavljamo blagdan zaštitnika i Dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. važno je još jednom prisjetiti se koliko je zaštitnik Centra, Sv. Ivan Pavao II., volio mlade. Ovaj karizmatični svetac, imao je dovoljno povjerenja, poštovanja i ljubavi za mlade da su oni u njemu uspjeli prepoznati iskrenog i istinskog sugovornika. ‘Nije najvažnije ono što ću ja vama reći, puno je važnije ono što vi meni imate reći. Nije nužno da mi to izrazite riječima- govorite mi svojom prisutnošću, pjesmom, plesom, predstavom, entuzijazmom’, jednom prilikom poručio je mladima Sv. Ivan Pavao II.”, rekao je Josip Milanović na početku.

Potom su nazočni poslušali što pjesmom ima za poručiti mladi zbor Katoličkog školskog centra Petar Barbarić iz Travnika pod vodstvom Ivane Janko Stupar.

Nakon toga je voditelj programa istaknuo kako je projekt Koračajmo zajedno, kojeg Centar za mlade Ivan Pavao II. od 2017. uspješno realizira s Pravoslavnim centrom za mlade Mitropolije Dabrobosanske Sveti Petar Sarajevski i s Fakultetom Islamskih nauka u Sarajevu, proglašen jednim od najboljih projekata svijeta. Ovo priznanje dodijelila je jedna od najvećih organizacija posvećena izazovima i projektima mladih koji mijenjanju svijet, One Young World, na prijedlog Regionalnog ureda Centra za mlade u Travniku gdje se projekt uspješno realizirao u KŠC-u Petar Barbarić i u Mješovitoj srednjoj školi u Travniku.

Poslije toga su članovi muške klape Corona nazočne počastili s nekoliko izvedbi. Također, bend salezijanske mladeži iz Žepča Marijin štit je „spojio“ nekoliko duhovnih pjesama u jednu te je otpjevao nazočnima.

Animacija i statistike

Uslijedila je animacija, u izvedbi djelatnika MCVN-a Miroslava Gracića u kojoj je prikazana aktivnost Centra kroz proteklu godinu. Tako se moglo vidjeti da je NCM u protekloj godini okupio 11 975 mladih iz cijele BiH kao i Hrvatske, Italije, Njemačke, Češke, Austrije, Albanije i drugih zemalja svijeta. Također, Centar je  surađivao s 50 domaćih i međunarodnih organizacija, a u njegovim prostorijama je boravilo jedan ili više dana čak 4 000 mladih. Također, NCM je okupio više od 4 500 mladih iz 35 sportskih klubova. Mladi su bili aktivni i u Regionalnim uredima u Travniku i u Posavini.

Potom je zbor Dominiks pjesmom Misao svijeta zatvorio je svečani program.

Poslije je nastavljeno druženje i domjenak u prostorijama Centra koji je i na ovaj način pokazao zahvalnost svim mladima, prijateljima, partnerima, volonterima i drugima koji su proteklih godina ugradili dio sebe u NCM Ivan Pavao II. i njegove projekte.

U dvorani Renovabis za mlade u isto vrijeme nastupili su Adnan Pacoli i Tarik Mulaomerović iz X factora.

KT

You may also like

Hot News