Proslavljena misa na Kruščiku u Čajdrašu

By

U subotu 29. srpnja u 11.00 svetim misnim slavljem na Kruščiku u Čajdrašu, nastavljena je tradicija okupljanja Čajdrašana. Svečano misno slavlje predvodio je dekan žepački fra Zdravko Anđić. Križ na brdu Kruščik posvećen je svetom Anti.  Organizatori su kumovi crkve, koji nastoje očuvati tradiciju proslava misnih slavlja na Kruščiku.

U propovijedi fra Anđić je naglasio važnost križa kao simbola u našoj vjeri. Križ se nalazi svugdje oko nas kao predmet, u automobilima, na krunici, oko vrata i sl, ali taj križ ne treba samo biti simbol naše vjere, nego taj križ treba biti vjera koju nosimo i svjedočimo.

Naime, godine 2003. Štrbci su napravili novi križ od kulira visok gotovo 3 metra, a postavljena je i nova ograda koja je bila srušena zajedno s križem.Prema riječima g. Ljubice Štrbac Pandurić, datum postavljanja križa na tom mjestu, koji je srušen prije dvadeset i četiri  godine, nije poznat jer je arhiv u franjevačkom samostanu u Gučoj Gori izgorio tijekom drugog svjetskog rata. Međutim, iz knjiga u zeničkoj župi sv. Josipa, koja je 1935. godine utemeljena odvajanjem od zeničke župe sv. Ilije proroka te joj je pripao Krušćik i Čajdraš, vidljivo je da su u Kruščiku slavljene Svete mise od 1939. godine i to na zadnju subotu u mjesecu srpnju. Iako je šezdesetih godina prošlog stoljeća vjerojatno bilo zabranjeno na tom mjestu slaviti Misu, vjernici su svakog utorka hodočastili na mjesto gdje se nalazio križ. Neposredno pred rat, umjesto starog drvenog križa, izliven je betonski križ te postavljena bijela metalna ograda. Godine 1977. utemeljena je župa Čajdraš pa je Kruščik pripao toj župi posvećenoj Presvetom Srcu Isusovu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News