Proslavljena sveta misa na križu sv. Ane u Lađicama

By

Sveti Joakim i Ana su kršćanski sveci, supružnici, roditelji Blažene Djevice Marije. Spomendan im je u Katoličkoj Crkvi 26. srpnja.

Župu Čajdraš od svih nedaća i nepogoda štite dva križa, a jedan od njih u zaseoku Lađice posvećen je svetoj Ani. Povodom blagdana svetih Joakima i Ane, misom na Križu u 18.00 proslavljen je ovaj blagdan. Misno slavlje predvodio je župnik Miro Bešlić uz pedesetak vjernika koji su se nakon nevremena i jake kiše odvažili doći.

Što slavimo ?

Prema tom apokrifnom spisu, Joakim i Ana nisu mogli imati djece pa su molili Boga da im udijeli taj dar. Joakim je kao bogat čovjek svoje prihode dijelio na dva dijela. Jedan dio je davao narodu, a drugi dio je prikazivao Gospodinu kao žrtvu. Joakim se tijekom 40 dana povukao u pustinju da posti i moli ne bi li mu se Gospodin smilovao i dao potomka. Isto je kod kuće činila i njegova žena Ana. Ana je u poodmakloj dobi rodila djevojčicu – Mariju. Svetoj se Ani u zagovor utječu žene željne poroda, trudnice i porodilje i majke općenito. U Njemačkoj su sv. Anu štovali rudari, rezbari drva i ebanovine i zlatari. Anu se zaziva i moli za dobru smrt. Na papinskome dvoru sv. Anu su osobito štovali konjušari pa su na njezin blagdan priređivali svečanu procesiju. Svjedok je toga kulta crkva sv. Ane u Vatikanu podignuta 1505. godine.

foto: Dragan Vidović/ portal Kockice

Župnik Miro Bešlić u svojoj propovijedi pozvao je sve vjernike da se ne stide svoga identiteta, naprotiv da upravo u svetim Joakimu i Ani crpe snagu i uzore. Rodna gruda se ne zaboravlja, nego naša tradicija i običaji, jezik i kultura trebaju biti naš ponos, a ne naša sramota. Iako živimo vremenu u kojem se sve ćešće odmičemo od vlastitih vrijednosti, koje su u naše obitelji usađivane generacijama, primjer svetih Joakima i Ane upravo nas treba potaknuti da se preispitamo.

FOTOGALERIJA

You may also like

Hot News