Župa Sveti Ilija Zenica proslavila patron

By

Zenička župa Sv. Ilije svečano je 20. srpnja proslavila svog nebeskog zaštitnika. Središnje euharistijsko slavlje pred više od 1 000 vjernika predslavio je fra Miro Jelečević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu u koncelebraciji s 13 svećenika.

Među koncelebrantima bili su župnik i žepački dekan fra Zdravko Anđić te gučogorski gvardijan fra Drago Pranješ.

Nakon ulazne procesije okupljeni vjernički puk pozdravio je domaćin fra Zdravko kazavši kako je vjernički puk u velikom broju okupio prorok revnog života.

U prigodnoj propovijedi fra Miro je najprije okupljenima protumačio povijesne prilike u kojima je Sv. Ilija živio. Napomenuo je da se za ta vremena može kazati da su bila teška kao što su i današnja. Posebno je naglasio kako se ovaj starozavjetni prorok borio za protiv lažnih proroka te da je bio itekako progonjen od svojih neprijatelja. „Božju riječ je naviještao istinoljubivo i pošteno. Nije zaboravio da nas Bog do sebe bodi preko drugih i da traži naše suosjećanje i preko nas tješi naše bližnje. U svom životu nije bio gospodar i vlasnik Boga, nego njegov sluga i skromno je s njime hodio ostajući otvoren za novost Božjega lica“, poručio je na kraju profesor Jelečević.

Po završetku sv. mise koju je svojim pjevanjem animirao župni zbor nastavljeno je druženje u crkvenom dvorištu uz kolo i zvuke narodnoga melosa.

Inače, župa Sv. Ilije u Zenici jedna je od pet zeničkih župa nastala je odvajanjem od gučogorske župe 1836. najprije kao mjesna kapelanija i od tada ima vlastite matice, dok je službeno župom proglašena 1858. Zanimljivo je da joj je prvotno sjedište bilo u naselju Crkvice, odakle je premješteno u Gornju Zenice (kasnije su u tim mjestima osnovane zasebne župe) te konačno 1910. u samo središte grada. Neposredno pred posljednji rat imala je 7 600 vjernika dok je danas taj broj spao na nešto više od 1 600.

Slično kao i u drugim dijelovima BiH i Grad Čelika bori se sa sve većim odlaskom mladih ljudi. Stoga je veliki broj vjernika na današnjoj proslavi patrona, osobito onih kojih su stigli iz vana, svakako ohrabrenje da Zeničani nisu zaboravili svoje korijenje te još uvijek rado dolaze u rodni grad.

FOTOGALERIJA (kliknuti ovdje)

D. K.

 

You may also like

Hot News