Predstavljanje “Franjine ekonomije” u zeničkoj župi Sv. Josipa

By

U prostorijama pastoralnog centra župe Sv. Josipa u Zenici održano je 20. listopada u organizaciji SCU – Centra za cjeloživotno učenje iz Nove Bile i Pokreta fokolara iz Sarajeva predstavljanje “Franjine ekonomije”.

Nazočne je najprije pozdravio župnik don Davor Topić i ukazao na mentalitet današnjice u kojem prevladava imati, a ne biti te nadalje istaknuo važnost druge enciklike pape Franje Laudato si‘ u kojoj se kritizira konzumerizam i neodgovoran razvoj, žali zbog degradacije okoliša i globalnog zagrijavanja i poziva sve ljude da poduzmu korake kako bi promijenili svijet u kojemu živimo, ne samo kozmetički nego iz korijena.

Prvo izlaganje upriličio je direktor SCU-a Anto Bilić, koji je ujedno promotor Franjine ekonomije (www.francescoeconomy.org) za Bosnu i Hercegovinu. Direktor SCU-a je iznio svoje svjedočanstvo poduzetnika te progovorio o izazovima na koje nailazi, pozvavši mlade da budu hrabri i kreativni, ostajući u zemlji i koristeći mogućnosti koje im se pružaju.

Okupljenima, među kojima je bilo i nekoliko muslimana, u drugom dijelu predstavljena je ideja Franjine ekonomije kroz izlaganje fokolarina iz Sarajeva.

Inače, događaj koji se na poziv Svetoga Oca trebao održati u ožujku u Asizu, a zbog pandemije koronavirusa moći će se pratiti online od 19. do 21. studenog.

Susret je namijenjen ekonomistima, poduzetnicima i promicateljima održive ekonomije mlađima od 35 godina iz cijelog svijeta, a potaknuo ga je Rimski biskup.

Cilj susreta je raspravljati o novom načinu razumijevanja ekonomije prema duhu Franje Asiškog te o pitanjima bliskima takozvanoj civilnoj ekonomiji.

Budući da će se događaj moći pratiti putem društvenih mreža, preko tzv. HUB-ova, a jedan od njih će biti i u Bosni i Hercegovini, prisutnima je na kraju podijeljen letak sa svim konkretnim informacijama i predloženo im je da ostanu u kontaktu preko Facebook stranice u BiH franjina.ekonomija.

Ž.I., KT

You may also like

Hot News