<

Sveta Stolica odobrila je posebnu molitvu za Veliki petak te svetu misu ‘u vrijeme pandemije’

“Slavlje Muke Gospodnje na Veliki petak ove godine ima posebnu važnost zbog užasne pandemije koja je pogodila cijeli svijet”, stoji u uvodu Dekreta koji potpisuje kardinal Robert Sarah.

Kongregacija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu odobrila je 30. ožujka dva liturgijska teksta: novu sveopću molitvu za Službu Muke Gospodnje na Veliki petak te svetu misu na posebnu nakanu u vrijeme pandemije koronavirusa.

Kako javlja Vatican News, dokumenti su već proslijeđeni biskupima diljem svijeta te su dostupni na mrežnoj stranici Kongregacije.

“Slavlje Muke Gospodnje na Veliki petak ove godine ima posebnu važnost zbog užasne pandemije koja je pogodila cijeli svijet”, stoji u uvodu Dekreta koji potpisuje kardinal Robert Sarah.

Stoga Kongregacija “predlaže da se u sveopće molitve doda intencija” kako bi se “molitve onih koji ih ga zazivaju o svojim nevoljama dosegnule Boga Oca te kako bi svi, čak i u svojim nedaćama, iskusili radost njegovog milosrđa”.

Intencija za Veliki petak, piše Vatican News, uključuje molitvu “za one pogođene pandemijom”, tj. one koji “pate posljedice sadašnje pandemije”. U molitvi se zaziva Bog da u svojoj samilosti štiti one koji pate, olakša muke onih koji su bolesni, poda snage onima koji za njih brinu te prihvati preminule u vječni spokoj.

Sveopća molitva inače predstavlja deset vrlo starih zaziva u kojima Crkva na Veliki petak moli za sve ljude, za čitav svijet. U pojedinim se moli za svetu Crkvu, za papu, za sve redove vjernika, za katekumene, za jedinstvo kršćana, za Židove, za one koji ne vjeruju u Krista, za one koji ne vjeruju u Boga, za upravitelje država, za ljude u potrebi.

Uz intenciju za one pogođene pandemijom, Kogregacije je preporučila i slavlje mise na posebnu nakanu “u vrijeme pandemije”, tekst koji je napisan posebno za ovu svrhu.

Prema neslužbenom prijevodu, uvodna molitva glasi otprilike ovako: “Svemogući i vječni Bože, naše utočište u svakoj opasnosti, kojem se utječemo u svojoj nevolji; u vjeri molimo, samilosno pogledaj unesrećene, podaj vječni počinak mrtvima, utjehu ožalošćenima, zdravlje bolesnima, mir umirućima, snagu zdravstvenim djelatnicima, mudrost našim vođama i hrabrost za približavanje svima u ljubavi, kako bismo zajedno mogli dati slavu tvome svetom imenu.”

Tino Krvavica | Bitno.net

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Novalić: Doprinosi na minimalnu plaću bit će plaćeni za sve radnike iz realnog sektora

Read Next

Omogućena zasjedanja parlamenata BiH i FBiH

Follow On Instagram