Tko je ukrao Božić u selu Lijeska?

By

Božić je blagdan radostii i mira, ali u selu Lijeska, koje se nalazi nadomak grada Zenice, ovaj Božić će dočekati u mraku. Priča počinje još davne 1972. kada je ovo katoličko selo dobilo svoju kapelu, koja pripada župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Sve do 1976. kapelica nije imala priključak elektirčne enerigije. Komunističko breme im je dozvolilo priključenje na struju 1976., a zbog male potrošnje električne energije oslobođeni su plaćanja troškova. Od dana priključenja do ljeta ove godine župnik nije dobijao nikakve račune za utrošak električne enegije.

Problemi nastaju ovoga ljeta kada je isključena struja bez prethodne najave, a sadašnji župnik don Anto Dominković, pokušao riješiti problem. Iz Elektroprivrede potražuju izmirenje duga za potrošenih 1000 Kwh, od dana priključenja iz 1976., do danas. Pored toga, traže i plaćanje ponovnog priključka.

Stanovnici sela Lijeska, njih dvadesetak ogorčeni su na ovu državu i vlast, jer su i u komunizmu mogli u svojoj kapeli dočekati sve blagdane i upaliti božićne sijalice na boru, a danas u vrijeme demokracije i svih sloboda, netko im svojom voljom to pravo uzima. Župljani s župnikom su od početka problema nudili riješenje na način da će platiti dug za koji nikad nisu dobili niti jedan račun, te u budućnosti traže redovito fakturiranje utroška elektirčne energije, na što će redovito izmirivati svoje obveze.

Pored toga, napadi na ovu župu nastavljeni su i ovoga tjedna kada je nepoznati počinitelj pokušao opljačkati župnu Ckrvu, počinivši veću materijanu štetu na ulaznim vratima, ali je na svu sreću odustao od daljenjg pokušaja. No, danas smo obaviješteni kako je opljačkana kapela na Kužnom groblju, pri čemu je otuđena jedna slika.

Očito da zenički Hrvati svake godine Božić moraju dočekati u nemiru, te s bojaznošću za valstitu sigurnost. Božić, blagdan radosti, opet donosi nemir i strah među zeničkim Hrvatima. Nadamo se da će se riješiti problem oko električne energije na kapelici, te da će se pronaći počinitelji koji su pokušali opljačkati župnu crkvu.

You may also like

Hot News