Ubijen hrvatski blaženik Miroslav Bulešić – 1947.

By

Dana 24. kolovoza 1947. ubijen je Bl. Miroslav Bulešić, hrvatski katolički svećenik. Ubojstvo se dogodilo nakon podjele svete potvrde u Lanišču na području Ćićarije u Istri.

Foto: Moja osveta je oprost – Miroslav Bulešić

Bl. Bulešić rođen je 1920. u Čabrunićima u Istri. U doba kad je u Europi započeo Drugi svjetski rat imao je 19 godina. Školovao se na znamenitom Sveučilištu Gregoriana u Rimu. Zaređen je za svećenika tijekom Drugog svjetskog rata. U Istri je to bilo vrlo problematično razdoblje, zbog utjecaja talijanskih fašista, ali i Nijemaca, piše na portalu povijest.hr.

Bl. Bulešić je bio jedno vrijeme upravitelj župe u Baderni (u zaleđu Poreča), a zatim župnik u Kanfanaru. Ondje je uveo pobožnost Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrješnom Srcu Marijinu, organizirao je pučke misije i karitativne djelatnosti. Od 1946. radio je u sjemeništu i gimnaziji u Pazinu.

U kolovozu 1947., kao službeni pratitelj delegata Svete Stolice dr. Jakoba Ukmara, koji je dijelio svetu krizmu, putovao je u Buzet. U župnoj kući u Lanšićima napali su ga komunisti i uboli nožem u vrat. Dr. Jakob bio je teško pretučen, a Miroslav je preminuo od rana u 27. godini života.

Nije dopušteno da bude pokopan u svojoj rodnoj župi, nego u Lanišću. Tek je 1958. njegovo tijelo preneseno u crkvu u Svetvinčentu.

Biskup Dragutin Nežić započeo je 1956. službeni postupak za njegovo proglašenje blaženim, ali su komunističke vlasti to zabranile. Postupak je 1957. otvoren u Rimu, a 28. ožujka 2000. porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan prebacio je postupak u Hrvatsku.

Beatifikacija Miroslava Bulešića upriličena je 28. rujna 2013. u Puli.

Ž.I., KT

You may also like

Hot News