Vatikan objelodanio upute za katolike u Velikom tjednu 2021.

By

Vatikanska Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata izdala je vodič za slavlja Velikoga tjedna ove godine u svjetlu aktualne pandemije „koronavirusa“.

noti koju su 17. veljače potpisali prefekt Kongregacije kardinal Robert Sarah i tajnik nadbiskup Arthur Roche, navodi se da su biskupi pozvani donijeti razborite odluke u vezi s liturgijom u skladu s vatikanskim dekretom o liturgijama Velikog tjedna izdanim u ožujku 2020. koji će ostati na snazi za ovu godinu.

„Stoga vas pozivamo da ga ponovno pročitate s obzirom na odluke koje će biskupi morati donijeti o nadolazećim proslavama Uskrsa u određenoj situaciji u njihovoj zemlji“, kaže se.

„Mnoge zemlje još uvijek imaju na snazi stroge uvjete lockdowna (zaključavanja) koji onemogućuju vjernicima sudjelovati u crkvi, dok se u drugima nastavlja s normalnijim obrascem bogoštovlja.“

Kongregacija je primijetila da je upotreba društvenih medija pomogla župnicima u pružanju podrške njihovim zajednicama tijekom pandemije, ali dodala je da su „uočeni i problematični aspekti“.

U svjetlu ove zabrinutosti, Vatikan je predložio da se medijsko praćenje liturgija Velikog tjedna koje predvodi mjesni biskup „olakšava i favorizira, potičući vjernike koji nisu u mogućnosti pohađati vlastitu crkvu da prate dijecezanska slavlja u znak jedinstva“.

Smjernice su također preporučile pripremu molitvenih pomagala za obiteljsku i osobnu molitvu koja koriste Liturgiju časova.

Dekret koji je u ožujku 2020. izdala Kongregacija za bogoštovlje, a koji ostaje na snazi 2021., sadržavao je sljedeće smjernice za liturgije Velikog tjedna na područjima na kojima postoje ograničenja civilnih i crkvenih vlasti za javna okupljanja:

Cvjetnica: spomen Gospodinova ulaska u Jeruzalem, slavi se unutar crkvenog zdanja; u stolnim crkvama neka se primjenjuje drugi oblik predviđen Rimskim misalom, a u župnim crkvama i na drugim mjestima treći oblik.

Misa posvete ulja: Razmotrivši konkretne prilike u pojedinim zemljama, biskupske konferencije moći će dati upute o eventualnom prebacivanju na neki drugi nadnevak.

Veliki četvrtak: Obred pranja nogu koji je već po sebi neobvezatan: izostavlja se. Na kraju Mise večere Gospodnje izostavlja se također procesija, a Svetotajstvo se pohranjuje u svetohranište. Na taj se dan svim svećenicima iznimno dopušta slaviti misu na prikladnome mjestu bez sudjelovanja naroda.

Veliki četvrtak: U sveopću molitvu biskupi će se pobrinuti da se uvrsti posebnu nakanu za one koji su u nevolji, bolesne i umrle. Čin klanjanja križu poljupcem pridržan je samo predsjedatelju.

Uskrsno bdijenje: Slavi isključivo u katedralama i župnim crkvama. U Krsnoj se službi zadržava samo obnova krsnih obećanja.

U novoj se noti Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata još kaže: „Svjesni smo da donesene odluke pastiri i vjernici laici nisu uvijek mogli lako prihvatiti. Međutim, znamo da su poduzete s ciljem osiguravanja da se sveta otajstva slave na najučinkovitiji mogući način za naše zajednice, uz poštivanje općeg dobra i javnog zdravlja.“

KT

You may also like

Hot News